Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi, 29 septembrie 2021, că până vineri se va lua o decizie dacă școlile pot rămâne deschise chiar dacă rata de infectare din localitate trece de 6 cazuri la mia de locuitori.

Decizia va fi luată după discuții cu specialiști din sectorul medical.

Potrivit unui astfel de scenariu, elevii ar putea să rămână fizic la școală chiar dacă rata de incidența trece de 6 la mie. Astfel, copiii sănătoși ar putea continua să învețe în clase și doar cei care se infectează să treacă în online.

Va trebui să ne obișnuim cu altfel de condiții, să punem în balanță mereu raportul risc gestionabil versus beneficii, sau pe de altă parte pierderi, să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea.

Vom avea azi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun privind modul de funcționare a școlilor. Acum, regula e clară, în localitățile unde rată de infectare este peste 6 la mie la nivelul zilei de vineri, școlile ar urmă să treacă în online.

Primim foarte multe cereri în acest sens. Sunt convins că cei îndreptățiți să se pronunțe vor găsi interesul comun.

Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar. Atunci anunțăm scenariul, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași scenariu sau dacă, așa cum dorim cei din Educație, vom putea menține – pe modelul grădinițelor – și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri.

Ieri am primit o informare de la reprezentanța noastră la Bruxelles, am analizat deciziile luate în alte state, cele mai multe state aplică principiul – școlile se închid ultimele și se deschid primele.

Până la finalul săptămânii vom discuta cu cei din domeniul medical și vom anunța”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În legătură cu problemele legate de testarea în școli, ministrul Educației a spus că a discutat cu ministrul Sănătății: „Au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la dispoziția școlilor”.

El a dat asigurări că vor exista teste suficiente, disponibile pentru toți care vor dori să se testeze.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că România nu este pregătită pentru școala online, deși în multe orașe din țară incidența cazurilor de Covid se apropie de 6 la mie. El spune că nu există conținut digital, conectivitate sau profesori pregătiți pentru asta.

(Jurnal)