Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, însoțit de prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a efectuat marți, 21 mai, o vizită de lucru la Reghin, unde  a vizitat Compania IRUM, ghid fiindu-le Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al companiei reghinene.

„Ne bucurăm când statul român își apleacă ochii și asupra firmelor private românești. Sperăm ca această vizită,  în decursul timpului să aducă beneficii societății IRUM, pentru că, până la urmă  este și un proiect social, unde lucrează o serie de oameni din zonă, care trebuie să aibă o stabilitate pe termen lung. Ministrului Economiei i-am prezentat procesul nostru de producție, ce se întâmplă cu adevărat în fabrica noastră. Am pus accent pe faptul că într-devăr noi producem ceva aici, nu doar comercializăm”, a precizat Andrei Oltean, director de dezvoltare al Companiei IRUM SA Reghin.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău  s-a declarat încântat de ce a văzut la Compania IRUM, sublniind totodată managementul profesionist al companiei reghinene.

„Sunt impresionat de ceea ce am găsit aici la Reghin. Știam de această fabrică, dar vâzând-o pe viu pot spune că este una din cele mai moderne fabrici care le-am vizitat, plecând de la organizare, cum este integrată cercetarea ,producția și vânzarea. Îi felicit pe cei de la IRUM pentru această fabrică modernă, cu un management care se vede că este unul performant. Am vizitat în aceste zile câteva  fabrici care efectiv m-au impresionat, dovadă că în România se pot dezvolta agenți economici, mai ales în industrie. Am vizitat Electroprecizia Săcele, cu o fabrică extrem de bine dotată, apoi fabrica de apă minerală de la Borsec , care a beneficiat de jutor de stat, fapt de care sunt mândru. Acest lucru am discutat și cu Andrei Oltean,  fapt pentru care trebuie să gândim împreună un proiect pentru dezvoltare, cumulat și cu ministrul Agriculturii,Petre Daea, să vină să vadă ceea ce a făcut aici la Reghin familia Oltean, muncă  care trebuie promovată în special agricultorilor români, care să beneficieze de aceaste facilități ale tractorului românesc fabricat la Reghin”, a precizat ministrul Economiei, Niculae Bădălău .

Problema forței de muncă calificate

Un punct discutat a fost cel legat de învățământul dual, care să ofere o forță de muncă calificată.

„Vorbeam cu doamna primar legat de acest aspect, al școlilor profesionale. Lucrăm în cadrul ministerului la ceea ce economia românească așteaptă de la învățământ în ziua de astăzi. Avem o situație pe fiecare domeniu, vom discuta cu toți agenții economici despre ce vor să formeze acest învățământ profesional. Cred că deja trebuie o restartare, sau dacă vreți o reașezare a școlilor profesionale, în funcție de agenții economici. Dacă la Reghin se crează o fabrică puternică de tractoare, aici trebuie făcută o școală profesională care să ofere muncă calificată pentru această fabrică.Școala românescă trebuie să fie legată clar de ce are nevoie societatea românească, de ce are nevoie economia românească până la urmă. Trebuie să fie legată direct, în afara faptului că trebuie să dăm cultura generală, cea practică trebuie să fie legată de nevoile societății”, a subliniat ministrul Economiei.

Proiectul pomenit de ministrul Bădălău este unul mult șteptat de agenții economici, inclusiv  de către Compania IRUM, care s-a confruntat la rândul ei cu lipsa tinerilor calificați.

„Așteptăm cu foarte mare interes acest proiect despre care a vorbit ministrul Economiei. Până în prezent am avut destul de mari probleme pe partea aceasta de forță de muncă deoarece,  majoritatea tinerilor care veneau la noi, nu aveau nicio calificare concretă, și eram nevoiți să-i introducem într-un program de doi, trei ani în care să-i calificăm la locul de muncă. Așteptăm să se dea drumul la un astfel de program pentru că va fi de un real ajutor pentru noi”, a spus Andrei Oltean.

Pentru Compania IRUM, urmează lansarea liniei de ansamblare la noile tractoare agricole,

„Acest lucru care se va întâmpla în luna iunie, ulterior urmând să dezvoltăm rețeaua de vânzări, să promovăm noul produs, tractorul  TAGRO 86. pentru  a putea avea succes în România și în Europa”, a mai subliniat Andrei Oltean.