Acasă Actualitate Ministrul Agriculturii oferă subvenții substanțiale celor ce vor cultiva sfeclă de zahăr. Directorul DAJ Giurgiu, precizează dacă în județul Giurgiu această plantă mai poate fi cultivată cu succes, ca acum o jumătate de secol în urmă!

Ministrul Agriculturii oferă subvenții substanțiale celor ce vor cultiva sfeclă de zahăr. Directorul DAJ Giurgiu, precizează dacă în județul Giurgiu această plantă mai poate fi cultivată cu succes, ca acum o jumătate de secol în urmă!

0
Ministrul Agriculturii oferă subvenții substanțiale celor ce vor cultiva sfeclă de zahăr. Directorul DAJ Giurgiu, precizează dacă în județul Giurgiu această plantă mai poate fi cultivată cu succes, ca acum o jumătate de secol în urmă!

Recent, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că subvenția acordată fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr este una „substanțială”.

El spunea că în acest mod s-ar putea încuraja sporirea suprafețelor pe care crește această cultură și a alimenta fabricile de zahăr din România.

Este o subvenție substanțială, pentru efortul pe care îl fac fermierii, având în vedere sumele alocate de la Uniunea Europeană și de la minister, pentru a crește suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr și a alimenta fabricile de zahăr din România, dintr-un interes legitim pentru agricultori. De asemenea, este o subvenție pe care o merită și producătorii”, a mai declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În acest timp Fabrica de zahăr de la Luduș, era preluată de doi investitori români. Unul dintre aceștia,  Mihaela Neagu, care deține și fabrica de zahăr de la Bod, a precizat că este un proiect curajos, demarat cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an.

În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern.

În acest context am solicitat directorului Direcției pentru Agricultură județeană Giurgiu (DAJ), Petra Ochișor , un punct de vedere privind o  posibilă relansare a unei astfel de culturi la noi în județ,  ținând cont de faptul că acum o jumătate de secol în urmă, la Giurgiu, mulți dintre țăranii aflați în localitățile limitrofe municipiului trăiau mai ales de pe urma acestui produs, ce era transportat cu căruțele la Fabrica de zahăr , ce a constituit  până la desființarea ei,  un important obiectiv economic pentru Giurgiu.

                 FOTO: Petra OCHIȘOR – director DAJ Giurgiu

În primul rând interesul ar trebui să vină din partea unor întreprinzători cu putere financiară. Raportat însă la existența materiei prime care să determine relansarea  unei Fabrici de Zahăr la Giurgiu. Este adevărat că la noi în județ am avut tradiție în acest sens  și că s-a cultivat mult timp sfecla,  dar problemele legate de forța de muncă, de condițiile specifice privind tehnologia ei,  nu s-au bucurat de apetență printre fermieri.

Fiecare își face o analiză financiară cât mai atent să vadă dacă  această cultură merge sau nu merge. Înainte se venea cu sămânța de la fabrică,  ce era folosită la înființarea culturii și culttivatorilor  li se asigura  preluarea produsului,  transportul fiind destul de costisitor ca și forța de muncă chiar dacă trei sferturi din muncă,  la această cultură, este mecanizată.

 Din câte am înțeles deocamdată nu există fermieri, la noi în zonă, care să fie interesați de acest tip de cultură. Altfel spus, Cerere ar fi, ofertă  însă,  mai puținisunt  dispuși să furnizeze sfeclă pentru a putea fi ulterior prelucrată – ne preciza directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
7.3 ° C
7.3 °
7.3 °
65 %
4.4kmh
31 %
joi
7 °
vin
8 °
sâm
6 °
Dum
9 °
lun
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com