Ministerul Sănătăţii anunţă epidemie de RUJEOLĂ în România! Un caz a fost confirmat deja şi la Giurgiu 

0
236

rujeolaMinisterul Sănătăţii anunţă că, în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă (n.n.- infecţie virotică contagioasă care apare la vârsta copilăriei, caracterizată printr-o erupţie generalizată de culoare roşie pe piele şi pe mucoase), în 23 de judeţe. Ministerul anunţă decese din cauza rujeolei şi condamnă campaniile anti-vaccinare. Doi copii au murit din cauza rujeolei, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală, potrivit ministerului Sănătăţii. Totodată, ministerul  Sănătăţii „condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.”

Ministerul precizează că aceste cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR).

„Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup.  Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, se arată în comunicatul ministerului.

Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Giurgiu nu este inclus în oraşele cu risc, însă apare în statistica  cazurilor sporadice, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă dar şi aplicarea strategiei de prevenţie. Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucureşti (4 cazuri) şi din judeţele:

– Bacău (3 cazuri)

– Bihor (1 caz)

– Constanţa (3 cazuri)

– Dâmboviţa (2 cazuri)

– Giurgiu (1 caz)

– Mehedinţi (1 caz)

– Neamţ(2 cazuri)

– Olt (2 cazuri)

– Sibiu (3 caz)

– Vaslui (1 caz)

Jurnal