161597-rosii-romanestiRoşiile româneşti ar putea ajunge pe tarabele din pieţe în  tot timpul anului! Cel puţin, asta promite ministerul Agriculturii, care îi ajută pe fermierii care deţin sere şi solarii, printr-un program pe mai mulţi ani.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că peste 2.200 de agricultori s-au înscris deja în programul prin care primesc 3000 de euro, dacă deţin cel puţin 1000 de mp de sere sau solarii de pe care obţin 2 kg de roşii/mp, din noiembrie în mai. Alţi 8000 de cultivatori ar fi în proces de completare a dosarului. Reprezentanţii patronatelor consideră că ar fi fost bine ca sprijinul să fie acordat şi pentru suprafeţe mai mici.

Giurgiuvenii ca și toți ceilalți consumatori din țară consumă roşii aduse din import pe tot parcursul anului. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii , cam 50.000 de tone anual. Cele românești, cultivate în solarii, apar pe piaţă abia în luna  iunie, iar cele crescute în aer liber, pe câmp, ajung la cumpărător doar două luni și jumătate pe an, din iulie și până la finele lunii sptembrie. În județul Giurgiu foarte mulți cultivator legumicoli cultivă tomate. Iată de ce acest program le-ar fi extreme de benefic.

CONDIŢII PENTRU FINANŢARE

– suprafaţă cultivată: minimum 1000 mp

– producţie minimă: 2 kg/mp

– vânzare minimă: 2000 kg

– perioadă de vânzare: ianuarie-mai, noiembrie-decembrie.

(Jurnal)