miei1_bApropierea sărbătorilor Pascale înseamnă, aproape automat, şi debutul sacrificării mieilor ce vor fi oferiţi spre vânzare doritorilor. În aceste condiţii, Liviu Florescu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului Giurgiu, preciza, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, faptul că în judeţul Giurgiu nu sunt autorizate temporar spaţii pentru sacrificarea mieilor în această perioadă.

„Sacrificarea mieilor se va putea face doar la cele două abatoare autorizate de la Răsuceni şi de la Mihăileşti. În ceea ce priveşte comercializarea cărnii de miel, aceasta se face doar în supermarketuri, în pieţe agroalimentare şi în spaţiile autorizate sanitar-veterinar. La nivelul judeţului, avem autorizate sanitar-veterinar Piaţa Centrală Agro-alimentară din municipiu, unde există şi o Circumscripţie Sanitar-Veterinară, unde se pot anunţa eventualele nereguli, programul fiind în zilele lucrătoare în intervalul orar 8,30 – 17,00 iar sâmbăta şi duminica, între orele 8,00 – 12,00” , mai preciza Liviu Florescu.

În ceea ce priveşte situaţia târgurilor în care se poate comercializa carnea, singurul de acest gen este cel din localitatea Copaciu (com. Ghimpaţi). Numai că, aşa cum se întâmplă în fiecare an, oborul de la Călugăreni ar putea deveni – chiar dacă nu are autorizaţie – un loc în care cererea să se întâlnească cu oferta. 

„În anii trecuţi, am constatat mai mult probleme de comercializare a carcasei de porc, dar nu e exclusă nici cea de miel. Noi vom verifica, cel mai probabil, modalităţile de comercializare, iar dacă la porţi vor fi afişate anunţurile cu „Vând miei”, nu vom putea face nimic…fără un mandat de percheziţie, nimeni nu poate intra. În schimb, pentru a se feri de surprize neplăcute, consumatorii ar trebui să verifice – în cazul în care nu cumpără din supermarket, existenţa ştampilei de control aplicate pe miel, de către medicul veterinar oficial de la abator!”,a  mai declarat directorul DSVSA Giurgiu. 

(O.C.)