Zilele trecute Ministerul Sănătăţii anunţa că România ar fi pe cale de a rămâne fără vaccinuri ROR în plină epidemie de rujeolă. Stocurile au fost epuizate încă din luna februarie. Ministrul Sănătăţii declara că vaccinul a fost comandat în regim de urgenţă.
Conform celor de la News.ro, stocurile de vaccinuri sunt aproape epuizate în plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până la 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese! Toate decesele au survenit la persoane nevaccinate, iar majoritatea îmbolnăvirilor a fost raportată tot la persoanele neimunizate. Din fericire la Giurgiu nu au fost sesizate probleme în acest sens.
Vaccinarea copiilor începe, în România, la două ore de la naştere, cu administrarea primei doze de vaccin împotriva hepatitei B. În prezent, există nu mai puţin de 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare şi sunt în desfăşurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri. Deocamdată, suntem în faza în care încă se mai aşteaptă soluţii, mai ales că Institutul Cantacuzino a fost resuscitat si îşi va relua producţia de vaccinuri.
Ce spun specialiştii
Întrebată care sunt explicaţiile în acest context existent, secretarul Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dr. Elena Dinu ne spunea: Institutul Cantacuzino va trebui în continuare reorganizat şi retehnologizat.
Ca să devii producător de vaccinuri pe piaţa mondială trebuie să ai aceeaşi tehnologie pe care o deţin şi competitorii tăi să fii la nivelul celor mai înalte standarde. Retehnologizarea trebuie făcută la standardul actual. Este păcat că s-a ajuns aici, dar nivelul la care se afla Institutul Cantacuzino, nu se mai putea vorbi de înalt standard. Se doreşte totuşi relansarea institutului. Astăzi contractele se negociază. Depinde cât sunt de mari şi pe ce perioade sunt făcute. Fiind şi o ţară mică, noi negociem de pe poziţia noastră, a României care la momentul acesta se confruntă cu această problemă: a vaccina sau a nu vaccina copiii. După părerea mea ei ar trebui vaccinaţi pentru că iată, vedem cu toţii, tragediile care continuă să se întâmple la momentul acesta.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, propune noi soluţii pentru eficientizarea vaccinării nou-născuţilor în primul rând, mai ales că există o îngrijorare din partea părinţilor. În privinţa Programului Naţional de Imunizare şi la copiii de creşă şi de grădiniţă, vaccinarea este o problemă, deşi Legea care interzice copiilor să meargă la grădiniţă nevaccinaţi e în vigoare din 2011.
Ce prevede legea în privinţa vaccinării
Hotărârea nr. 857 din 2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice prevede că se consideră “contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte: primirea în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii şi fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor şi tinerilor”.
(Florian TINCU)