Puțini știu că sărbătorile de iarnă sunt perioada din an cea mai aşteptată de… hoţi! Aceştia profită din plin de naivitatea, dar şi de bunăvoinţa oamenilor. Le bat la uşă şi reuşesc să intre în casă sub diverse pretexte. Poliţiştii atenţionează că numărul furturilor din locuinţe prin metoda „împrietenirii” a crescut. sunt bătrânii.

Cei care cad cel mai uşor în plasa tâlharilor  sunt bătrânii. Marea problemă , susțin polițiștii, este că oamenii postează pe rețelele  de socializare locurile în care se află sau urmează să plece. Iar hoţii îşi perfecţionează periodic metodele. Mulţi dintre ei au făcut ani de zile „practică” în străinătate. Iar ponturile primite de la hoţii de altă naţionalitate au fost şi ele rapid importate. Mai nou ei bat la ușile oamenilor și le oferă produse gratis. Mere, oale, tigăi, obiecte electrocasnice mici.Mai există și varianta să vină să verifice, spre exemplu, instalația de gaze, instalația de energie electrică. Foarte multe victime din rândul persoanelor în vârstă. Acolo unde avem bătrâni singuri, e bine ca rudele, copiii, nepoții, să aibă mai multă grijă în această perioadă a sărbătorilor. Numai anul acesta, în Capitală, aproape 300 de oameni au fost furaţi prin metoda împrietenirii. Legea este, însă, permisivă cu cei care comit escrocheriile.Permite autorului să se împace cu victima. Împăcarea părților, conform legii, înlătură răspunderea penală. În foarte scurt timp, alt cetățean va fi victima unei infracțiuni de furt.

O casă spartă la fiecare 5 ore!

Potrivit cifrelor, anul trecut, în Bucureşti, o locuinţă a fost spartă la fiecare 5 ore! Numărul furturilor a scăzut uşor în 2018, cu aproximativ 1300 de case prădate de hoţi de la începutul anului. Poliţia Română a publicat pe site-ul oficial câteva recomandări în ceea ce priveşte protejarea locuinţelor. Poliţiştii spun că au pus mâna pe cei mai versaţi spărgători de locuinţe din Bucureşti. Sunt pe urmele lor de mai bine de un an şi abia acum au reuşit să-i reţină. În tot acest timp au reuşit să jefuiască 11 case din care au furat bijuterii şi bunuri de peste 80 de mii de lei.„Suspecţii se foloseau de instrumente special confecţionate pentru a pătrunde în locuinţă. De regulă nu lăsau urme”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Poliției, Bogdan Ghebaur. Aşa se explică faptul că de cele mai multe ori victimele acestor hoţi au realizat uneori abia după câteva săptămâni că le lipsesc bunuri de valoare din case, iar atunci şi-au acuzat apropiaţii de furt. Anchetatorii cred că suspecţii au studiat mai toate tipurile de alarme şi încuietori de uşi şi şi-au confecţionat intrumente pentru a le neutraliza. Un astfel de dispozitiv a fost găsit în casa liderului grupării. Cu ajutorul lui, hoţii descuiau şi încuiau fără efort uşile caselor jefuite. Gruparea era condusă de un om de afaceri, patron al unui hotel şi al mai multor magazine, despre care vecinii spun că este un tip misterios, dar au şi multe cuvinte de laudă. Doi membri ai rețelei – omul de afaceri și un complice – au fost reținuți deocamdată în acest caz.

(Jurnal)