Demarată în luna august a acestui an, Submăsura 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole din PNDL 2014 – 2020, prevede, după cum ne preciza directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, Petruţa Ochişor, finanţarea, din fonduri europene, pentru achiziţionarea de abatoare mobile.

„Pentru a putea accesa aceste fonduri, condiţia principală este ca solicitantul să fie persoană juridică, persoană fizică autorizată, SRL, SA sau grup de producători. Atenţie, cei care sunt asociaţi în cooperative nu pot deveni eligibili!”, spunea Petruţa Ochişor.

Pe această submăsură, persoanele eligibile pot opta pentru două alocări: una care prevede înfiinţarea, prelucrarea şi comercializarea produselor de carne, iar cea de a doua prevede dezvoltarea.

Contribuţia proprie a solicitanţilor este de 40% pentru persoanele juridice, 50% pentru IMM-uri şi de 70% pentru grupurile de producători.

„Sumele care se acordă în acest program sunt de la 1 milion de euro, pentru IMM-uri fără lanţ integrat alimentar, şi până la 2,5 milioane de euro, pentru proiectele care duc inclusiv la realizarea unui lanţ integrat alimentar. Ce este bine de ştiut, este că aceste sume se rambursează la finalul proiectului.

„Tipul de abatoare mobile care vor fi achiziţionate au capacitatea de lucru de 3 bovine, 20 ovine/caprine/suine pe zi, dar în zile separate. Recomandabil pentru cei care îşi doresc acest tip de abator este ca proiectele să fie depuse până la data de 15 decembrie 2018, dar sesiunea de proiecte se încheie la 31 ianuarie 2019. Perioada de implementare a proiectului este de maxim 24 de luni pentru achiziţiile simple şi maxim 36 de luni pentru proiectele care vizează construcţii şi montaj”, mai preciza directorul DAJ Giurgiu.

Întrebată dacă aceste abatoare se pot deplasa dintr-un loc în altul, Petruţa Ochişor a precizat:

„Da, ele se pot deplasa, dar ce trebuie să cunoască deţinătorul este faptul că, pentru fiecare loc în care urmează a se desfăşura activitatea de abatorizare, este nevoie de autorizaţii”.

Până la această dată, încă nu au fost depuse proiecte care să vizeze achiziţionarea acestor abatoare, dar persoane interesate au existat, acestea purtând, deja, o primă serie de discuţii cu reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, care, de altfel, oferă şi consultanţa gratuită pentru accesarea fondurilor necesare.

(Ana L.)