Meteorologii spun că iarna care vine ar putea fi una dintre cele mai grele, cu minime de până la – 30 de grade Celsius. În aceste condiţii, şi consumul de gaze naturale ar putea atinge noi recorduri.

Furnizorii şi-au făcut calculele şi avertizează că vor fi nevoiţi să crească preţurile în cazul unor vârfuri de consum. În plus, există şi riscul ca unii consumatori să nu mai fie alimentaţi pe timp de ger şi viscol. Declaraţiile au fost făcute în comisia parlamentară, care anchetează activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Apropierea iernii aduce veşti proaste din partea furnizorilor de gaze.

„Dacă vom fi în situaţia în care nu vom avea suficient gaz pentru a asigura nevoile tuturor clienţilor, singura soluţie este să întrerupem furnizarea către anumiţi consumatori. […]  Acest lucru trebuie definit printr-un plan de urgenţă, realizat de Guvern şi Ministerul Energiei”,  spune Eric Stab, director general Engie România.

În schimb, reprezentanţii Romgaz şi cei ai ministerului Energiei dau asigurări că stocul de gaze este suficient. Cât despre facturi, românii ar putea avea surprize în cazul unei ierni aspre. 

(Jurnal)