Potrivit jurnaliştilor site-ului naţional stiripesurse.ro, deşi în multe ţări ale lumii medicamentele pe bază de metamizol (o substanţă ce poate avea consecinţe extrem de grave asupra sistemului imunitar) au fost interzise, de ani buni, în România, astfel de medicamente continuă să se găsească în farmacii şi să fie consumate în exces de către populaţie.
Conform specialiştilor, una dintre consecinţele cele mai grave ale utilizării metamizolului este agranulocitoza, o boală foarte gravă, ce poate fi fatală mai ales din cauza scăderii sistemului imunitar. Aceasta este provocată de reducerea masivă a numărului de globule albe cu dispariţia polinuclearelor neutrofile şi caracterizată printr-o stare infecţioasă gravă şi prin leziuni ulceronecrotice, localizate în special în jurul gurii.
Contactată de jurnaliştii publicaţiei noastre în legătură cu acest subiect, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Giurgiu, Elena Păun, ne-a spus că, în opinia sa, situaţia nu este atât de gravă precum o prezintă colegii noştri din presa naţională şi că populaţia care consumă astfel de medicamente nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare: Aceste calmante se folosesc de cel puţin 45 de ani, de când sunt eu farmacist şi nu am auzit să se întâmple ceva cu vreun pacient care le-a consumat. Sunt medicamente testate la noi în ţară… Nu ştiu de ce Uniunea Europeană le-a interzis, nu avem o explicaţie în acest sens… Părerea mea este că nu sunt toxice, aşa cum susţine presa, ci sunt medicamente care au fost şi sunt, în continuare, eficiente şi s-a dovedit acest lucru de-a lungul timpului. Repet, în toată practica mea farmaceutică nu am auzit pe nimeni să facă agranulocitoză pentru că a consumat algocalmin sau piafen… Trebuie să ai o anumită predispoziţie pentru o boală, nu că ai înghiţit nu ştiu ce pastilă şi din cauza asta te-ai îmbolnăvit… ne-a mai declarat Elena Păun. În ţara noastră, cel mai cunoscut medicament pe bază de metamizol este Algocalminul. Alte medicamente care conţin metamizol sunt: Piafen, Benalgin, Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin, mai scriu cei de la stiripesurse.ro
De precizat că metamizolul este interzis în SUA de aproape 30 de ani, la fel şi în Japonia, Australia, Iran sau India, dar şi în ţări europene ca Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia sau Irlanda.
T. NICOLAU