img_6764În perioada 8 – 12 septembrie, în oraşul Ohrid din Macedonia s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor ”Macedonia Sun”, la care au participat 5 ţări : Macedonia, Bulgaria, Serbia, Polonia şi România. Ţara noastră a fost reprezentată de grupul de dans ”Muguraşi de sălcioară” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Giurgiu, dansatorii giurgiuveni fiind cei mai tineri participanţi la această manifestare (9 – 11 ani). De precizat că toţi copiii acestui grup urmează cursuri de dans popular la Şcoala Populară de Artă din cadrul instituţiei mai-sus menţionate, fiind coordonaţi de profesorul  Velicu Prodan.

Potrivit declaraţiei managerului Centrului, prof. Carmen Peţanca, pentru publicaţia noastră, Festivalul, ce a debutat cu parada formaţiilor participante pe strada principală a oraşului Ohrid, a presupus ca fiecare dintre acestea să prezinte pe scenă un program artistico-folcloric de 10 – 15 minute, participanţii giurgiuveni prezentând o suită de dansuri din zona Vlaşca.

Pentru copiii noştri, a fost o primă experienţă la un astfel de Festival Internaţional. Ei au fost  puternic impresionaţi, această prezenţă în afara graniţelor determinându-i  să  îşi dorească să mai participe şi pe viitor la evenimente asemănătoare, ne-a mai spus prof. Carmen Peţanca.

Teodora Nicolau