Meseriile ce riscă să fie înlocuite…Cine vor fi cei mai afectați

0
90

Roboţii sunt din ce în ce mai prezenţi în viaţa noastră şi trebuie să ne pregătim pentru momentul în care vor prelua o parte din slujbele noastre.

În multe firme au început deja să-i înlocuiască pe contabili, casieri, ospătari ori secretare. Şansa celor care fac aceste munci este să înveţe cum să gestioneze aceşti roboţi, spun specialiştii. Fenomenul este global. În România, de pildă, se înmulţesc magazinele unde clienţii îşi scanează singuri cumpărăturile, băncile fără ghişee şi restaurantele în care comenzile sunt preluate de roboţi.

Într-o reţea de magazine, casierele sunt treptat înlocuite cu sisteme automatizate de scanare a produselor, încasare şi facturare.

Încântat că nu mai trebuie să stea la coadă, un client s-a adaptat foarte repede sistemului automatizat.

Un studiu realizat în 46 de țări arată că, până în anul 2030, în medie 16% dintre ocupaţiile actuale ar putea fi automatizate.

Contabil, casier, recepţionist, ospătar, secretar sau asistent administrativ, vânzător – sunt meseriile supuse celui mai mare risc de automatizare. Asta pentru că implică acţiuni repetitive care pot fi realizate de roboţi software, arată studiul.

Şi în România specialiştii spun că ar fi în pericol sute de mii de joburi pe măsură ce firmele îşi automatizează activitatea.

Băncile sunt printre companiile care îşi automatizează masiv activitatea. Au roboţi care le răspund clienţilor care sună la call-center, iar unele nici nu mai au nevoie de ghişee.

Şi în restaurante roboţii s-au extins din bucătarii dincolo de tejghea şi au ajuns să-i ″servească″ pe clienţi. Ca să scurteze timpul de aşteptare pentru clienţi, unele restaurante au introdus astfel de aparate. Este un panou tactil prin care poţi să-ţi comanzi rapid mâncarea, tot el îţi încasează banii şi îţi dă bon fiscal. Este o muncă pe care, până de curând, o făceau casierii restaurantului.

Potrivit aceluiaşi studiu, cele mai afectate de automatizare vor fi femeile, pentru că ele sunt care ocupa, cu precădere, posturile unde roboţii vor fi introduşi rapid. Şansa lor este să înveţe încă de pe acum să se adapteze la tehnologia viitorului. La acest curs tocmai asta se întâmplă.

Studiul arată totodată că dacă joburile ocupate de femei sunt ameninţate de softuri, cele ale bărbaţilor sunt afectate de roboţii industriali, tot mai prezenţi în fabrici.

(Jurnal)