15078737_10205874504501416_2761185594538017250_nCopreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin s-au aflat sâmbătă, în județul Giurgiu, pentru a-i susține pe candidații partidului desemnați pentru alegerile parlamentare, dar au avut și o serie de întâlniri cu angajații Șantierului Naval din Giurgiu – SC Shipyard ATG Giurgiu SRL-, cu o serie de oameni de afaceri, dar și cu simpatizanți ai partidului.

Cu această ocazie la sediul ALDE Giurgiu a fost organizată cu această ocazie o conferință de presă, la care au participat alături de liderii partidului și candidații ALDE Giurgiu pentru Camera Deputaților, Toma Petcu, Alexandru Vladu și Ionel Muscalu, dar și candidatul ALDE Giurgiu pentru Senat, Vasile Mustățea.

 Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat în cadrul conferinței de presă că una din principalele idei pe care ALDE le suține pentru relansarea economiei românești este orientarea către start-up-uri: „Start-up-urile sunt idei de afaceri, orientate în general către domenii de tehnologie avansată, aceste întreprinderi presupunându-se că sunt capabile de un ritm de creștere mult mai mare decât tot ce ar însemna afacerile clasice. Acest model de economie bazat pe start-up-uri presupune activități cu valoare adaugată importantă. Noi vrem o altă Românie în viitor, nu în viitorul îndepărtat, ci în viitorul apropiat, de care să beneficieze astăzi cei care iată sunt alături de noi, generația tânără. Vrem o economie care să poată să genereze și locuri de muncă, dar nu orice fel de locuri de muncă, pentru că industria de ”lohn” ( N.red. –  Formă de colaborare economică internațională, care constă în tranzacții desfășurate pe baze contractuale între două firme din țări diferite;  Salariu, leafă/ Recompensă), care funcționează nu numai în domeniul confecții- textile, ci și în domenii industriale, practic este tot o industrie de lohn, este o industrie cu valoare adăugată mică și prin urmare, cu salarii mici. Noi vrem să creem o economie în care oamenii să aibă și locuri de muncă, dar și salarii importante. (…)
Ideea care ne animă pe noi este cum punem în mișcare economia românească pe o bază sănătoasă, asigurând o creștere economică care să fie comparabilă cu cea pe care am realizat-o în mandatul meu de prim-ministru, în perioada 2004-2008 și de aceea accentul pe care îl punem noi în programul nostru politic și economic este pe investiții. Comparativ cu ce se întâmplă anul acesta, conform statisticilor, investițiile aveau alocat un procent de 5% din PIB și se realizează sub 3%. Cu un astfel de ritm de investiție, economia nu va putea să crească pe o bază sănătoasă. Programul nostru de investiții se bazează pe o alocare de cel puțin 6 % anual și în urmă cu aproximativ 10 zile noi am prezentat un program de investiții din bani publici de 48 de miliarde euro pe următorii patru ani, care să stimuleze economia românească. Accentul pe care dorim să-l punem este către sprijinirea capitalului românesc”.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai declarat că își dorește ca în județul Giurgiu, ALDE să obțină la alegerile parlamentare un rezultat cu două cifre, iar la nivel național, ALDE să-și reconfirme poziția de a treia forță politică.
Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat că pentru stabilirea candidaților, ALDE a pus accent pe oameni cu pregătire extraordinară, oameni de calitate, pentru că acesta este obiectivul nostru la nivel național, nu numai la nivelul județului Giurgiu, să aducem oameni care să îmbunătățească activitatea parlamentară și, din acest punct de vedere, este important de reținut că, pe listele noastre, ALDE, la nivel național, sunt numai puțin de 11 foști miniștri, viceprim-miniștrii sau chiar prim-miniștri. (…)
La nivel național sunt foarte mulți oameni care vor fi pentru prima dată în Parlament și care au o pregătire extraordinară. Vreau să dau doar două exemple: doi rectori care se vor regăsi pentru prima dată în viitorul Parlament, dl. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației și dl. Călin Oros , rectorul Universității Valahia din Târgoviște. Deci, am încercat și mă bucur că și aici la Giurgiu lucrurile stau astfel, am încercat să venim cu oameni de calitate, ca să fim într-o competiție reală cu celelalte partide, dar mai important decât atât, să răspundă așteptărilor pe care le au astăzi cetățenii.

Daniel Constantin a vorbit celor prezenți și despre Pactul național de investiții pe care îl propune ALDE pentru economia românească și a criticat poziția PNL care a spus că va dubla salariile medicilor în 2017, în condițiile în care PNL nu a prezentat niciun plan de investiții.
Copreședintele ALDE a subliniat că una dintre prioritățile ALDE este și dezvoltarea infrastructurii de transport din România și a vorbit despre propunerea ALDE Argeș, care vizează introducerea de trenuri de mare viteză pe anumite rute, care să lege Capitala de Giurgiu sau de Pitești. Ca fost ministru al Agriculturii, Daniel Constantin a vorbit și despre problema lipsei sistemului de irigații la nivel național: „În Legea irigațiilor pe care noi am aprobat-o la sfârșitul anului 2015 și președintele Iohannis a promulgat-o, se prevede ca în fiecare an să avem o sumă de 145 de milioane de euro care crește în următorii cinci ani, în fiecare an cu 17%. Primul an l-am pierdut, în anul 2016 este celebra cifră care caracterizează Guvernul zero. Deci, nimic pentru zona de irigații. Am pierdut anul acesta, dar ne angajăm prin pactul propus ca din 2017 să reluăm acest ciclu de cinci ani de zile”.

tariceanu-petcu

În final, copreședintele ALDE Daniel Constantin a prezentat celor prezenți și strategiile ALDE pentru dezvoltarea educației și a sportului în România.

(Jurnal)