Membrii sindicatului din Penitenciarul Giurgiu au câştigat procesul intentat  Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

0
182

„Unul dintre obiectivele organizaţiei noastre sindicale este susţinerea drepturilor membrilor săi. Între acestea se numără şi drepturile salariale iar când angajatorul nu înţelege să le respecte şi ne trimite în faţa instanţei, mergem şi ne protejăm membrii”, declara, cu puţin timp în urmă, liderul SNLP Giurgiu, Şerban Oprică. Aşa  s-a născut,  la 24.06.2016, o acţiune în instanţă, privind drepturile salariale ale salariaţilor din Penitenciarul Giurgiu, depusă la Tribunalul Giurgiu şi finalizată (la instanţa de fond) prin pronunţarea de vineri, 9 noiembrie:

„Am solicitat pentru membrii SNLP Giurgiu plata majorării cu 75% a salariului pentru orele lucrate în repausul săptămânal, în perioada 23.06.2014-31.12.2014. După ce instanţa a dispus expertiza contabilă şi a luat act de ea, s-a pronunţat pentru admiterea cererii noastre”, ne spunea Şerban Oprică, liderul SNLP Giurgiu. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că nu se află la primul demers de acest fel. Cu puţin timp în urmă au fost beneficiarii unui proces câştigat la instanţa de fond pentru plata orelor lucrate suplimentar şi nerecuperate în termen de 60 de zile, în perioada 2012 – 2015.  „Nu stăm cu mâinile în sân, pentru că am constatat că justiţia a început să îşi facă treaba. De aceea, avem în pregătire alte două acţiuni în instanţă, ce vor fi depuse în perioada următoare. Este vorba despre plata orelor lucrate suplimentar şi nerecuperate în termen de 60 de zile pentru perioada 2015 până în prezent – şi în continuare – şi plata sporurilor pe perioada concediilor”, a încheiat Şerban Oprică.

Dar iată cum sună pronunţarea Tribunalului Giurgiu din 9 noiembrie 2017:

„Respinge excepţia prematurităţii cererii de chemare în judecată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Admite cererea reclamantului aşa cum a fost precizată şi în consecinţă, Obligă pârâţii să calculeze şi să plătească, pentru perioada 23.06.2014-31.12.2014, majorarea de 75% din baza de calcul a soldei lunare evaluată proporţional cu activitatea prestată în perioadele de repaus săptămânal plus dobânda legală până la data plăţii efective, membrilor de sindicat aşa cum sunt nominalizaţi în anexa nr.l la raportul de expertiză contabilă executat de exp.Şerban Gheorghe. în baza art.453 C.pr.civ. obligă pârâţii la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 7500 lei reprezentând onorariile de expert şi avocat. Cu drept de a formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând să fie depusă la Tribunalul Giurgiu. Pronunţată în şedinţa publică din 09.11.2017” – se arată în hotărârea instanţei giurgiuvene. 

 

(Anna Lincă)