Medicamentele fără prescripţie luate fără să ceri sfatul medicului pot fi periculoase.

De fiecare dată când numărul cazurilor de gripă crește, avem tendința de a face stocuri de antiinflamatoare și decongestionante. Dar medicii ne atrag atenția că medicamente pentru gripă, cele fără prescripție medicală și pentru care nu le cerem sfatul, pot fi extrem de periculoase pentru inimă! Suntem în plin sezon gripal. După două săptămâni cu caracter epidemic, Ministerul Sănătății e la un pas să declare epidemie. Și de fiecare dată când numărul cazurilor de gripă crește, facem stocuri de antiinflamatoare și decongestionante. Pentru că apelăm des și fără sfatul medicului la medicamentele pentru care nu avem nevoie de prescripție medicală – OTC – urile (over-the-counter drugs) – pentru ameliorarea durerilor, a febrei ușoare, nasului înfundat și a altor simptome ale gripei sau unei răceli/viroze sezoniere.

Medicamente pe care le luăm după ureche

 Dar experții de la Asociația Americană a Inimii atrag atenția că medicamentele cu care este tratată gripa pot avea efecte nedorite asupra inimii. Aceste medicamente includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS / NSAIDs), cum ar fi ibuprofenul, și decongestionante care includ pseudoefedrină și fenilefrină. Deși aceste medicamente sunt, în mod normal, sigure atâta timp timp cât urmați recomandările privind dozele din prospecte, specialiștii de la American Heart Association (AHA) și alte instituții de sănătate publică avertizează că pot agrava sănătatea cardiovasculară a anumitor indivizi cu risc.

Oamenii care au hipertensiune arterială necontrolată sau boli de inimă ar trebui să evite să ia decongestionante orale„, avertizeaza dr. Sondra DePalma, de la Institutul Cardiovascular PinnacleHealth din Harrisburg, și unul dintre specialiștii din spatele ghidurilor AHA și al Colegiul American din de Cardiologie (ACC) pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.

„Și pentru populația generală sau pentru o persoană cu un risc cardiovascular scăzut, aceștia ar trebui să le folosească cu îndrumarea unui medic”, spune DePalma, citată de medicalnewstoday.com.

(Jurnal)