Având în vedere că se apropie minivacanța de Sfânta Maria, prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării, în perioada următoare se preconizează o creștere a traficului în punctele de trecere de la frontiera cu Bulgaria.

 „În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Giurgiu continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei, dispuse de la începerea sezonului estival, pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea acestora.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

Menţionăm că la frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, respectiv bulgare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autoritățile statelor vecine in vederea stabilirii unor masuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate..

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă”, se arată într-un comunicat al ITPF Giurgiu.

Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Menționăm că, la frontiera româno-bulgară aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, sunt 5 puncte de trecere ale frontierei, două cu specific rutier-feroviar şi trei cu specific portuar:

  • pe raza jud. Giurgiu: T.F. Giurgiu – Russe – rutier-feroviar -portuar
  • pe raza jud. Teleorman: T.F. Zimnicea – Sviştov – portuar

P.T.F. Turnu Măgurele – Nicopole – portuar

  • pe raza jud. Dolj: T.F. Calafat – Vidin- rutier – feroviar

P.T.F. Bechet – Oreahovo-bac;

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590  unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Statistica anului trecut la frontieră

Anul trecut, în perioada minivacanței de Sf. Maria, 11.08.2017 – 15.08.2017,  au trecut frontiera româno-bulgară, prin punctele de frontieră din zona de competență a Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Giurgiu peste 129.000 persoane, cetăţeni români şi străini, din care aproximativ 49.000 pe sensul de intrare în ţară şi 80.000 pe sensul de ieşire din ţară, şi aproximativ 49.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost P.T.F. Giurgiu, cu peste 95.000 de persoane și P.T.F. Calafat, cu peste 25.000 de persoane.