Gripa i-a trimis pe români la farmacii, pentru măsuri care să contracareze dobândirea virusului. Cererea de măști de protecție și vaccin antigripal este atât de mare, încât în multe farmacii aceste produse s-au epuizat. S-au făcut comenzi la furnizori, dar acestea întârzie. 

Dacă la București isteria legată de virusul gripal sezonier, dar, în plus, și de cel descoperit în China, a dus la solicitări ce au crescut exponențial, ca număr, nici la Giurgiu situația nu este alta: locuitorii orașului vin și cumpără, în număr tot mai mare, aceste tipuri de măști sau de produse de dezinfecție (șervețele antibacteriene, în special), dar solicită și vaccin antigripal, care, după cum ne declarau mai mulți farmaciști, nu se mai găsește de peste o lună în farmaciile din oraș. Nici la cabinetele medicilor de familie situația nu este schimbată, și aceștia plângându-se că, deși mai au solicitări de vaccinare, nu le pot onora.

Medicii spun că, pe lângă vaccinare şi grija la igiena personală, respectiv spălatul mâinilor pentru a opri răspândirea virusului, purtarea măștilor este extrem de importantă. Mai multe farmacii din Capitală au rămas fără măști și vaccinul antigripal, relatează Digi24. Farmaciștii spun că au făcut deja comenzi la furnizori, dar în unele cazuri acestea au fost anulate, din lipsa produselor. Medicii recomandă purtarea măștii, în cazul persoanelor bolnave, dar și sănătoase. Îi ferim pe ceilalţi, în cazul în care am luat deja virusului, dar ne şi protejăm de persoanele bolnave din jur.

Deși ambele sunt infecții respiratorii, răceala şi gripa au simptome diferite. Gripa debutează brusc, la 2 zile de la contactul cu omul bolnav, în timp ce în cazul virozei vorbim de o evoluție treptată. Febra este comună ambelor infecții, doar că în cazul gripei temperatura depășește 39 de grade. În plus, frisoanele, oboseala și tusea frecvente și severe sunt semne clare că virusul gripal s-a instalat în organism, în timp ce în cazul unei răceli ne vom confrunta cu frisoane rare și tuse productivă.

(Jurnal)