După cum ne spunea directorul SC Giurgiu Servicii Publice SA, Adrian Răcaru, anul 2019 a fost unul de vârf, în special în ceea ce privește achizițiile de utilaje.

Ne-am axat, așa cum era și firesc, pe achiziționarea de utilaje multifuncționale, în special pentru partea de salubritate.

Astfel, avem o autostropitoare pentru care, anul acesta, avem în plan achiziționarea unui utilaj pentru împrăștiat material antiderapant lichid (cu o capacitate de 5 mc, ce va fi amplasat, pe timpul iernii, pe șasiul mașinii, după demontarea bazinului pentru apă). În aceste condiții, vom folosi această autospecială pe timp de vară pentru udat și spălat carosabil, iar pe timp de iarnă, pentru împrăștierea materialului antiderapant – lichid și solid”, ne spunea directorul Adrian Răcaru.

Totodată, a fost achiziționat un alt utilaj, tot cu multiple întrebuințări, de mare capacitate, atât pentru măturat stradal, cât și, pentru perioada de iarnă, la activitățile de deszăpezire.

Printre achizițiile anului trecut, mai avem alte șase utilaje, din care trei tractorașe sunt utilate complet, sunt dotate atât cu plug, cât și cu instalație de împrăștiere materiale antiderapante, a căror rază poate acoperi de la doi până la șase metri. Alte două tractorașe achiziționate, sunt dotate, pe lângă partea de plug, cu o miniremorcă, astfel putându-le utiliza și pentru transportat diverse materiale”, mai spunea Adrian Răcaru.

Iluminatul stradal – unul modern în cel mult un an

Dar, de departe, marea provocare a acestei perioade – atât în anul 2019, cât și în 2020 – mai preciza directorul SC GSP SA, o reprezintă iluminatul stradal. Astfel, în cadrul proiectului de modernizare al acestuia, pe parcursul anului 2019 au fost schimbate un număr de 260 de becuri pe șoseaua București, unde s-a trecut de la vechile tipuri de bec cu lumină galbenă, extrem de slabă, la un nou tip de becuri LED, a căror putere este mult crescută. De altfel, pe parcurul anului trecut nu mai puțin de 5000 de becuri au fost schimbate (în etapa de modernizare sau ca urmare a unor defecțiuni survenite) în tot orașul.

„Le reamintesc giurgiuvenilor că, pe lângă numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale, mai pot anunța defecțiunile survenite la iluminatul public, în intervalul 8,00 – 16,00, de luni până vineri, la numărul de telefon 0246.214.674, și în fiecare zi, în intervalul orar 8,00 – 21,00, la numărul de telefon 0722.314.579. Ne cerem scuze dacă survin mici întârzieri în remedierea situațiilor, dar și giurgiuvenii trebuie să înțeleagă faptul că numărul angajaților electricieni – deci cei care pot interveni direct în asemenea situații – este de 9, la nivelul societății noastre. Cu toate acestea, încercăm să remediem cât mai rapid orice defecțiune”, mai preciza Adrian Răcaru.

Marea provocare a anului 2020 o constituie, după cum spunea directorul GSP SA, o constituie, însă, schimbarea a circa 60% din cele 5.500 de becuri preconizate a fi schimbate în cadrul proiectului de modernizare a iluminatului stradal, inițiat de Primăria Giurgiu. Astfel, în 2020 vor fi schimbate majoritatea, urmând ca, în 2021, să se înlocuiască și restul, putându-se vorbi, de anul viitor, despre un iluminat nou și modern la nivelul întregului municipiu.

Țânțarii, marea problemă a orașului

Anomaliile termice din ultimele luni l-au făcut pe directorul SC GSP SA să ia în calcul, mai devreme decât de obicei, achiziționarea de substanțe de dezinsecție, atât aeriană, cât și terestră.

Am solicitat colegilor mei verificarea stocului pe care îl avem la acest moment, și, totodată, am cerut demararea procedurilor de completare a acestuia, precum și pentru achiziția serviciilor unui avion utilitar. De asemenea, avem în vedere, pentru anul acesta, achiziționarea unui termonebulizator de mare capacitate, ce va fi folosit, împreună cu cele achiziționate anul trecut, la dezinsecția terestră”, mai spunea Adrian Răcaru.

În anul 2019, costurile dezinsecției aeriene au însemnat 90.000 lei pentru o trecere (o etapă), iar cele ale dezinsecției terestre, 70.000 de lei. În sezonul trecut, s-au făcut trei treceri (etape) de dezinsecție aeriană și două de dezinsecție terestră.

Înainte de a ne despărți, directorul SC GSP SA, Adrian Răcaru, a mai avut de transmis un mesaj către giurgiuveni: „Apelul meu către locuitorii municipiului vine pentru partea de salubritate. Îi rog să înțeleagă că nu putem sta 24 de ore din 24 să strângem gunoiul pe care, de cele mai multe ori, din comoditate sau din alte motive – pe care nu le-aș considera chiar obiective – unii locuitori îl aruncă pe stradă sau pe trotuar. Respectând munca oamenilor noștri de la salubritate, se respectă pe ei înșiși”, a mai spus Adrian Răcaru.

(Jurnal)