Mărțișoarele și florile vor putea fi oferite dascălilor sau nu, de 1 și 8 martie? Ce spun reprezentanții Ministerului Educației…

0
101

Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății ce prevede interzicerea schimbului de obiecte personale a creat nedumeriri în rândul cadrelor didactice și a conducerilor unităților școlare, în legătură cu mărțișoarele și florile, ce peste câteva zile ar putea fi oferite de către elevi, profesorilor.

Iată de ce Inspectoratele școlare cât și dascălii se întreabă acum, dacă se pot oferi mărțisoare și flori la școală de 1 martie.  Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu  declara în mas media că  nu am transmis nicio interdicție în acest sens și că nici nu o va face.

Declarația a fost făcută în contextul în care ordinul comun privind regulile ce trebuie respectate în școli pe timp de pandemie de la deschiderea acestora pe 8 martie prevede că este interzis schimbul de obiecte personale.

Trebuie precizat faptul că Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Chiar dacă nu interzice această tradiție, Ministerul Educației   solicit mare atenție în privința oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.

Sunt unii dintre inspectorii generali județeni din țară, cum este cel de la Brăila, care  atrag atenția directorilor de școli să respecte interdicția din școli când vine vorba de mărțisoare și flori.

La rândul lor specialiștii în sănătate sunt extrem de precauți. Astfel medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, la rândul său, declara presei că trebuie să încercăm să reducem interacțiunile copiilor, în această perioadă.

În ceea ce privește situația la nivelul județului Giurgiu, reprezentanții Inspectoratului Școlar au precizat: „Recomandăm respectarea Anexei Ordinului comun al Minstrului educației și Ministrului sănătății nr. 3235/2021 conține măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar în perioada pandemiei de COVID -19. Acestea trebuie să fie repectate cu strictețe de către personalul din școală, elevi, preșcolari și în egală măsură de către părinți”.

(Jurnal)