Despre subiectul fierbinte al parcărilor  de domiciliu de pe raza municipiului am purtat, de curând, o discuţie cu liderul organizaţiei municipale a PNL, Marian Măroiu, mai cu seamă că mulţi giurgiuveni au încins pur şi simplu site-urile de socializare,  cu o serie de comentarii prin care cei mai mulţi, îşi exprimă dezacordul faţă de hotărârea consilierilor locali… 

 Întrebat care este percepţia, în municipiu, cu privire la aceste parcări care au început să fie marcate, iar  în unele cazuri, chiar licitate, preşedintele Măroiu ne-a spus:  Oamenii, în general, din discuţiile pe care le aud, sunt nemulţumiţi. Au ajuns deja la certuri între vecini, inspectorii primăriei sunt înjuraţi…dar eu sper, îmi doresc din tot sufletul, să fie bine. Este adevărat, cine nu îşi doreşte un oraş ordonat, cine nu îşi doreşte ca fiecare cetăţean să aibă locul lui de parcare, dar, din păcate, sunt zone în municipiu unde acest lucru este aproape imposibil. Pus să dea exemple, liderul liberal a declarat:  Cel mai elocvent este cartierul Tineretului, în special zona L-urilor, unde va fi foarte complicat să se rezolve această situaţie. Soluţii ar putea fi, în special pentru zonele aglomerate. Aici vorbim despre eventualitatea construirii unor „parcări pe verticală”, dar şi în acest caz ne lovim de o serie de neajunsuri: în primul rând, e nevoie de spaţiu, apoi de fonduri. Un loc unde s-ar putea realiza un asemenea tip de parcare ar trebui să fie deasupra bazinului de la şcoala 10, un spaţiu deloc de neglijat şi care, apoi, va arăta altfel.

Dar, aşa cum spuneam, este costisitor, iar banii de la Primărie sunt, şi a recunoscut şi primarul Barbu, tot mai puţini. O altă soluţie ar fi demolarea garajelor, dar nici aşa nu vom rezolva, în totalitate, problema. Din păcate, odată cu eliminarea taxei de timbru, numărul maşinilor în Giurgiu (şi nu numai) este în continuă creştere, unele familii ajungând să deţină şi două sau chiar trei autoturisme.  Marian Măroiu a dorit să comenteze şi faptul că  există  un fond de 23 de milioane de euro, care vor fi folosiţi pentru asfaltări şi modernizări de drumuri: Nu pot comenta priorităţile. E drept, avem nevoie şi de drumuri, dar, pe de altă parte, nu mi se pare normal ca, atunci când primeşti nişte bani de la bugetul naţional, la rectificarea bugetară, să ţi se indice de la Bucureşti ce să faci cu ei. Guvernul ar trebui să renunţe la ideea direcţionării banilor, pentru că la Bucureşti nu se ştie ce priorităţi are fiecare comunitate în parte. Primarii ar trebui să fie lăsaţi să gestioneze aceşti bani cum ştiu ei mai bine, cum consideră de cuviinţă.

La finalul dialogului , întrebat cum vede el situaţia creată de acest buget de austeritate alocat Municipiului   Marian Măroiu ne-a răspuns: Părerea mea e că situaţia nu este deloc roz, la Primărie. Bugetul local este din ce în ce mai mic, rectificările şi repartizările din cote defalcate tot mai reduse, pentru municipiu. Cerinţele, pe de altă parte, sunt din ce în ce mai mari, şi, pe deasupra, mai sunt şi datoriile istorice, de pe vremea fostului primar (n.r. – Lucian Iliescu), datorii care acum au ajuns la scadenţă şi trebuie plătite. E drept, s-au făcut şi lucruri bune în oraş, dar parcă sunt prea puţine, iar sumele cheltuite pentru aceste lucruri bune sunt tot mai mici…Nu vreau să cobesc, dar dacă nu se găseşte repede o soluţie, la nivel de Guvern sau de autoritate publică locală, riscăm să intrăm, ca şi municipiu, într-un blocaj total, care nu ne va aduce nimic bun.

(Jurnal)