În Piaţa Centrală în această perioadă,  la mare preţ sunt ”verziturile”  necesare pregătirii unor frumuseţi de borcane cu murături: gogonele, gogoşari, varză, conopidă , ardei capia etc.

Secretele unui borcan cu murături reuşit sunt variate, iar gospodinele se lasă greu convinse să  le dezvăluie. În cele din urmă, Maria Pricop, una dintre comerciantele din Piaţa Centrală, pe care am găsit-o vânzând gogoşari şi castraveţi, a acceptat să ne dezvăluie reţeta pe care o foloseşte ea, în familie, de  ani buni şi care a făcut-o vestită printre precupeţi, reţetă  de murături pentru iarnă. Despre care unii spun că mănânci până dai pe spate. 

„Avem nevoie de castraveţi, varză albă, ardei graşi, sau capia, morcovi, gogonele, conopidă, ţelină, varză roşie, usturoi, hrean, sare, oţet, rămurele de mărar uscat şi cimbru. Cantităţile sunt cam de câte un kilogram din fiecare legumă, iar la usturoi, trei-patru căţei pentru fiecare borcan de 3 litri. Se spală bine legumele, varza, morcovii, conopida şi ţelina se taie. Gogonelele, dacă sunt mari, le înjumătăţim. După ce alegem un borcan de trei litri, încăpător, aşezăm la fundul lui 2-3 rămurele de mărar uscat, puţin cimbru, şi o fâşie de hrean. Umplem apoi borcanul cu cât mai multe legume, cât mai variat, îndesându-le bine. Printre ele aşezăm şi căţeii de usturoi şi alte câteva fâşii de hrean, subţiri. După ce am terminat de pus legumele în borcan, aşezăm deasupra alte crenguţe de mărar. Apoi pregătim saramura, fierbând apa cu sare, şi, după două-trei minute de clocot, se stinge focul şi se mai lasă vreo zece minute să se răcorească. Se toarnă peste borcanele asortate, cu polonicul. Se lasă 24 de ore fără capace, se acoperă doar cu o farfurioară. A doua zi, se mai pune câte o lingură de oţet în fiecare borcan de trei litri, apoi se căpăceşte! Poftă bună!”, ne-a spus gospodina ce-şi vinde produsul în Piaţa Centrală.

Costurile pentru prepararea reţetei (din care ies cam trei borcane), se ridică la circa 130 de lei. Asta însemnând gogoşarii care se vând cu circa trei-patru lei kilogramul, gogonelele cu aproximativ 1,5 lei, patru lei pentru un kilogram de ardei capia, câte un leu pentru fiecare kilogram de varză albă, 1,5 lei pentru un kilogram de conopidă şi cam tot atâta pentru o ţelină, în timp ce pentru morcovi, dăm cam doi lei pe kilogram. Acestora li se adaugă doar doi-trei lei pentru legătura de mărar uscat, un leu pentru cimbru, şi tot un leu pentru hrean. Sperăm că v-am convins… spor la murături!

(Anna Lincă)