Am luat legătura cu părintele Pitu Nicolae Cristian, cel ce cu sfințenie slujește aici din anul 2012, pentru a afla cum este atmosfera în apropierea sărbătorii, care este relația locuitorilor din Bălănoaia cu biserica, ce pregătiri se fac în această perioadă, atât pentru ziua Sfântului Gheorghe cât și pentru apropiatele sărbători de Florii și Paști!

Nu mică ne-a fost mirarea când l-am contactat pe preotul Pitu să aflăm că în acel moment era prins în lucrări, ne-a și spus ca are în mână niște șuruburi. Muncea împreună cu sătenii în curtea bisericii, la construirea băncilor pentru credincioși.

În vocea părintelui se simțea o bucurie caldă, dată de faptul că avea în preajmă oameni, plini la rândul lor de energie pozitivă, care veniseră la biserică să ajute la toate pregătirile, pentru marea sărbătoare.

Deși satul nu are foarte multe familii, iar marea majoritate a populației este la vârsta a treia, oamenii încă sunt legați spiritual de biserică, își dedică timpul și munca lucrărilor necesare. Oamenii se ajută între ei, încă lucrează împreună și într-o lume în care suntem prinși de mediul online, își desfășoară viața în contact direct cu natura.

De la preot am aflat că în urmă cu câteva zile, pe când era la Prislop, a aflat că sătenii din proprie inițiativă, au venit la biserică și s-au apucat de curățenie, de văruit pomii, de curățat curtea.

Istoria bisericii (noi) pornește în anul 1929 anul în care începe construcția actualului lăcaș de cult, lucrările finalizând-se în anul 1930, în timpul păstoririi primului patriarh al României, Miron Cristea. Biserica a fost ridicata din contribuțiile benevole ale enoriașilor, fără ajutor din altă parte, după cum scrie în pisania ce ne vorbește și astăzi.

Din punct de vedere arhitectonic biserica are forma de nava cu absida rotundă la altar; împărțirea la interior se face prin stâlpi laterali. Accesul în cafas se face pe o scară în spirală situată pe partea sudica a bisericii – balustrade cafasului și scara sunt din lemn.

Pictura bisericii a fost executată în anii 1930-1931 de către pictorul C. Vasilescu în stil neobizantin, tehnica de execuție fiind cea în ulei.

Catapeteasma este lucrată de același pictor în stil baroc și cuprinde în compoziția ei șase icoane împărătești – Mântuitorul, Maica Domnului cu pruncul, icoanele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil pe ușile diaconești, icoana Sf. Ierarh Nicolae, în latura Nordica și cea a Sf. M. Mc. Gheorghe-hramul bisericii- în partea sudică. Urmează în registrele superioare icoanele praznicale, cel ale Sfinților Apostoli, ale Proorociilor, crucea și moleniile.

În imagini puteți vedea câteva instantanee cu biserica, Preotul Pitu Nicolae Cristian, moaștele Sfântului Trifon și enoriașii pregătindu-se de sărbătoare.

Cu această ocazie redacția Jurnal Giurgiuvean, le urează locuitorilor din Bălănoaia prin vocea preotului paroh, multă sănătate, viață lungă și sărbători fericite. Așa să vă audă Dumnezeu!

(Jurnal)