Pentru „accesarea” scenariului cu numărul 4 al infectării cu COVID 19 este nevoie ca un număr de 2000 de persoane să fie confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus. 

Conform ultimei raportări, la acest moment sunt confirmate 1952 de cazuri, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, în cursul acestei seri se va atinge cifra de 2000 de cazuri, având în vedere că încă sunt în lucru câteva mii de probe. 

Declanșarea scenariului 4 vine cu noi acte normative din partea autorităților, care anterior au declarat că într-o astfel de situație spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Nu toate cazurile vor putea să fie tratate în spital, cazurile mai ușoare se vor trata la domiciliu.

Astfel, scenariul 4 implică tratarea unor cazuri ușoare de coronavirus la domiciliu, urmând ca doar cazurile moderat-severe să fie internate la boli infecțioase, iar cele critice la terapie intensivă. Totodată se va schimba și metodologia de testare. Nu vor mai fi testați doar cei din carantină sau contacții unor persoane infectate, ci toți cei care prezintă simptome. Se ia în calcul și momentul în care personalul medical infectat, dar asimptomatic, să rămână în spital și să trateze bolnavii, declara într-un interviu acordat Digi24, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Luni, 30 martie, la ora 13,00, erau raportate, de către Grupul de Comunicare Strategică, un număr de 1952 de cazuri confirmate, 180 de persoane vindecate, 9.464 de persoane în carantină instituționalizată și alte 124.235 de români aflați în izolare. Din păcate, sunt raportate și un număr de 44 de decese provocate de infecția cu coronavirusul COVID 19. 
(Jurnal)