Mai mulți giurgiuveni , cercetați pentru  INFRACȚIUNI INFORMATICE

0
191

 skimming_device_3În urma a 24 de percheziții efectuate în București, Ilfov, Dolj, Mehedinți , Hunedoara și Giurgiu a fost destructurată o grupare infracțională care confecționa și vindea dispozitive de skimming

***( Skimming = Activitate ilegală prin care o persoana obtine în mod fraudulos datele stocate pe  bandă magnetică  a cardului. Datele astfel obținute sunt folosite pentru a produce carduri contrafăcute. De cele mai multe ori, deținătorul nu este conștient că datele au fost copiate, până când tranzacții neautorizate apar în extrasul de cont.)

La data de 11 septembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii D.I.I.C.O.T. — S.T. București au organizat o acțiune pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni informatice, în special confecționarea și comercializarea de dispozitive de copiere sau compromitere a cardurilor bancare (skimming).

Astfel, au fost efectuate 24 de percheziții domiciliare la mai multe adrese din București, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinți și Hunedoara și au fost puse în executare 14 mandate de aducere emise pe numele membrilor grupării.

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate dispozitive de skimming, calculatoare, telefoane mobile, bani, un atelier de confecționare a echipamentelor de compromitere a cardurilor bancare.

De asemenea, unul dintre liderii grupării a fost oprit la Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să iasă din România.

Din anchetă au rezultat indicii că membrii grupării și-ar fi procurat echipamente necesare realizării unor dispozitive de clonare a cardurilor și sisteme informatice pentru memorarea datelor aferente acestora.

Gruparea infracțională, cu ramificații în județele Ilfov, Giurgiu, Dolj, Mehedinți și Hunedoara, ar fi fost cea care furniza echipamente de skimming pentru compromiterea de ATM-uri sau POS-uri către mai multe grupări infracționale din România.

Aceste grupări foloseau dispozitivele pentru săvârșirea unor infracțiuni în țări din Europa, în special în Ucraina, Marea Britanie și Spania. Echipamentele de skimming erau testate pe bancomate din București, doar pentru a se verifica buna funcționare a acestora, nefiind folosite pentru clonarea cardurilor în România.

Echipamentele de skimming erau ulterior trimise grupărilor beneficiare, banii fiind transferați prin intermediul unor servicii de transfer monetar rapid.

Banii obținuți din activitatea infracțională erau folosiți pentru achiziționarea de autoturisme de lux și imobile.

De asemenea, prin folosirea de acte falsificate, ar fi fost deschise conturi bancare în care ar fi fost transferați bani din străinătate ce ar fi fost retrași ulterior la bancomate din România.

Cu privire la 5 dintre cei în cauză a fost dispusă măsura reținerii urmând a fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă. Față de cei în cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de instrumente în vederea falsificării de valori și acces ilegal la un sistem informatic.

(Jurnal)