DCF 1.0 În data de 11 septembrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu în jurul orei 09:00, polițiștii de frontieră au selectat pentru control un autocar, la volanul căruia se afla cetățeanul turc Mehmet S., în vârstă de 46 de ani.

            Cu ocazia controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au descoperit în cala autocarului mai multe pungi din plastic  care conțineau 422 flacoane de parfum și 198 perechi de încălțăminte sport, inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, produse susceptibile a fi contrafăcute.

La cercetări, s-a stabilit că toate bunurile aparțin șoferului autocarului. Aceasta a declarat că a cumpărat produsele dintr-un bazar din Istanbul – Turcia, contra sumei de 1.000 USD, cu intenția de a le face cadou unor prieteni din România.

 Câteva ore mai târziu, la același punct de trecere a frontierei, au fost descoperite în alte trei autocare, 280 flacoane de parfum, 44 perechi de încălțăminte și 44 articole vestimentare, inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute, pe care trei cetățeni români cu vârste cuprinse între 28 și 29 de ani, au încercat să le introducă ilegal în țară. Aceştia au declarat că au cumpărat bunurile dintr-un centru comercial din Istanbul.

  La sfârșitul săptămânii trecute, tot la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au înregistrat alte două cazuri în urma cărora polițiștii de frontieră au descoperit în cala a două autocare, 521 flacoane cu parfum și 82  perechi pantofi sport, bunuri inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.

Posesorii bunurilor, doi cetățeni români în vîrstă 29 de ani, respectiv 33 de ani, au declarat că le-au achiziționat din Istanbul – Turcia, contra sumei de 1.700 USD, cu scopul de a le comercializa.

 Niciuna dintre cele şase persoane depistate cu articole vestimentare şi parfumuri susceptibile a fi contrafăcute nu deținea documente de proveniență sau certificate de calitate pentru bunurile descoperite cu ocazia contrulului de frontieră.

Produsele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare, faptă prevăzută  şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998.

(Jurnal)