Unul din cinci români locuiesc astăzi în afara granițelor țării. Dintre cei rămași acasă, mai mult de jumătate vor să plece.

Unul din doi tineri din România visează să-și facă o carieră peste hotare. Majoritatea au studii superioare și cred că societatea românească nu le oferă posibilități optime de a se dezvolta profesionalâ. Ei sunt nemulțumiți de salariile mici și de serviciile sociale și medicale deficitare. În prezent, mai mult de jumătate dintre români, respectiv 55%, vor să emigreze. Cei mai mulți sunt tineri sub 30 de ani și au urmat cursurile unei facultăți. Aceștia sunt nemulțumiți de instabilitatea politică din țară, de carențele din sistemul de asigurări sociale și medicale, de lipsa oportunităților de dezvoltare profesională.

Și asta în pofida faptului că cetățenii statelor est-europene nu mai sunt atât de dornici să-și părăsească țara de origine datorită dezvoltării climatului social-economic de acasă.

Ce își doresc angajații

„Observăm că în multe state din Europa Centrală și de Est disponibilitatea de relocare a candidaților a scăzut semnificativ în ultimii ani, pe fondul îmbunătățirii condițiilor economice. Și totuși, în țări precum România, climatul politic și social reușește să influențeze tot mai mult decizia de mobilitate a forței de muncă, în contextul în care angajații își doresc nu doar siguranță financiară, ci și un mediu stabil și predictibil în care să trăiască”, spune Mădălina Dan, Clients Manager în cadrul Bestjobs.

Cine dorește cel mai mult să plece…

Mobilitatea forței de muncă din România este la același nivel cu state dezvoltate din Uniunea Europeană, precum Germania, Austria, Italia, Irlanda, Belgia și Danemarca. 57% dintre respondenți și-au manifestat dorința de a lucra într-o altă țară decât cea de origine, însă procentul este cu 7% mai mic față de anul 2014. Persoanele cele mai dornice să plece sunt cele care nu au familie – 60% și tinerii între 20-30 de ani – 60%.

Statele europene aflate în topul preferințelor românilor care vor să plece în căutarea unei vieți mai bune sunt: Marea Britanie, Germania, Franța, Elveția, Austria Belgia și Italia. Alte țări luate în calcul sunt Statele Unite ale Americii și Canada, după cum arată un studiul „Global Talent”, realizat de Bestjobs și The Boston Consultin Group, cel mai mare consultant de bussines din lume.

Care sunt străinii care preferă România

În timp ce românii iau drumul străinătății, sunt și cetățeni ai altor state pentru care România reprezintă șansa unei vieți mai bune. Țara noastră se află printre preferințele locuitorilor din Israel, Coreea de Sud, Italia, Turcia, Ghana, Nigeria, Egipt, Norvegia, Grecia și Qatar.

La nivel mondial, cele mai atractive țări pentru persoanele care își caută un loc de muncă sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Australia și Marea Britanie. Ultima a coborât în topul preferințelor după Brexit, ajungând de pe locul 2 în 2014, pe locul 5. Germania este statul care a urcat în lista celor care își caută un loc de muncă datorită industriei dezvoltate, a serviciile sociale bune și a politicii permisive de emigrare.

La studiul „Global Talent” au participat 366.000 de persoane și 6.000 de angajatori din 197 de țări. În România sondajul a fost realizat în parteneriat cu Bestjobs, pe un eșantion de 4.000 de respondenți din mediul urban. 52% dintre cei care au răspuns la chestionar sunt bărbați. Majoritatea participanților au între 20 și 30 de ani, 38% sunt absolvenți de studii superioare, 29% au master și 50% nu ocupă poziții de management. Din rândul angajatorilor, 71% recrutează forță de muncă doar din țara unde își desfășoară activitatea, 37% au între 1 și 50 de angajați, în timp ce 34% au între 51 și 500 de angajați.