Încă din timpul alegerilor electorale , în toamna anului trecut,  ne-am obișnuit  ca  administratorii  magazinului ”Luci și Iuli”, din Municipiu (șos. ”1 Decembrie 1918”) să toarne, lunar  (mai frecvent decât studiourile cinematografice indiene), câte un nou episod din trilogia: ”Ce s-a mai întâmplat aseară la ușa magazinului meu!”, protagoniști fiind câteva din cadrele Poliției locale, Giurgiu.

”James Bond” sau ”Game of Thrones” (urzeala Tronurilor), par niște replici palide ale acestui sui generis local, imaginile postate pe mediile de socializare, ce abundă  în  scene răsuflate despre închipuite răfuieli și  hărțuiri  (”fără număr”…), la care patronii magazinului pretind că sunt supuși, fac zilnic,  probabil zeci de vizualizări și like-uri din partea  celor  atrași de încăierări, tăvăleli și scandaluri în stradă.

Pe ”subtitrarea” ( să-i zicem…) filmulețului realizat cu  camerele de supraveghere ale magazinului, suntem introduși  în  atmosfera de mahala, a povestirii,  explicându-ni-se, într-un text greu de înțeles,  drama acțiunii, cităm: (…) după cum se poate vedea în imaginile după camerele de supraveghere ,acest om este adus de politist cu mașina de serviciu și pus sa ceara vânzătoarei să-i vândă…

 Într-un cuvânt: Dramă, Mister, Ceapă verde și ridichi de lună! Totul se înlănțuie într-un joc neînțeles de simboluri cu iz de tocană…

Se trag ultimele cadre…Textul din facebook, ce însoțește  acele imagini sterile ,  descrie un anume act de hărțuire, ce s-ar fi consumat în seara de 12/13 februarie, când, conform textului on line al  producătorilor , patroni ai magazinului, poliția  a infiltrat în subiect un ”spion”, adus cu mașina poliției…Intrusul urma să ceară ceva vânzătoarei ( nu se specifică însă ce ), scenaristul lăsând aici loc unui dram de mister pentru a crea o tonă de suspans.

Vânzătoarea vigilentă (instruită din celelalte  episode anterioare), ”s-a ginit” că este vorba de un șiretlic pus la cale de inamic și a refuzat să îi dea marfa cerută. Derută maximă! Mai ales că din filmulețul surdo-mut nu se deduce nimic din ce ne este sugerat.

Cadrele filmulețului se derulează în continuare…Spionul, cică  se desconspiră! Scoate legitimația de ”police man” și o amenință  pe biata vânzătoare, cu ce credeți? Cu amenda fraților! Criminal și cinic totodată!

Ca scena să aibă credibilitate și  un pic de alibi, producătorii fac să apară din senin niște martori (nu însă cei ai lui Iehova!), care vor depune mărturie că intrusul i-a amenințat cu amenda.

Am citit printre comentarii și câteva care se întrebau:  – Da ce bă, ăștia ai lu Iuli… nu știam, că dacă un  polițist  îți spune că îți dă amendă,   înseamnă că săvârșește infracțiunea de amenințare? Să mor io…Hai că mă ofticați cu minciunile astea ale voastre…

Însă, vă zic,  d-aia există filme, de aia există ficțiune, ca să învățăm din ele.

În episodul următor conform unui feeling al meu, amenda va  fi trimisă prin plic, nu înțeleg de ce, după  cum nu înțeleg de ce acest polițist se spune că ar fi pironit  veșnic în fața magazinului.

Oare familia lui știe unde e? L-o fi dat dispărut de acasă!?  Așteptăm episoadele următoare pentru a dezlega misterul…

 Poate că vom afla ”Ce se  află de fapt în  subsolul acestui magazin”, în afară de lăzi cu marfă și șoareci, încât  o ditamai instituția precum  Poliția  să  fileze șandramaua asta duhnind a zarzavaturi , zi și noapte.

Oare pe la  spatele acestui magazin se ascunde un neașteptat negoț cu arme, cu droguri sau cu semințe de ricin ? Că  din câte știu, dacă înghiți d-astea, dai tot din tine! Este greu de precizat! Unii spun că urmele par a duce către un bârlog politic…Poți să știi? Deocamdată însă toate acestea rămân simple supoziții.

Poate alte instituții ale statului vor  pune  capăt acestei ”market- novele”   jenante, și vor tăia cablurile de alimentare ale acestui serial , doldora de acuze ce par nefondate și de prezumtive hărțuri ale polițiștilor în  raport cu administratorii  magazinului ”Luci și Iuli”,  persoane  ce s-au autodefinit ca fiind  eterne  victime ale unor   ilegalițăți și abuzuri din partea instituțiilor  statului.

Va urma !? (Așa cred…)

Alt Fred Kitch Coock

N.Red: (Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare).