În data de  7 mai 2018 Federația „Solidaritatea Sanitară” va organiza, timp de două ore, o „grevă românească” de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu) ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas.

„Greva românească este o formă originală de protest, practicată în mod consecvent în deceniile anterioare în sectorul sanitar din România, cunoscută ca fiind „greva cu oameni de acasă”. Esența acestei forme de protest o constituie pichetarea unităților sanitare prin prezența la proteste a salariaților aflați în timpul liber, pentru a proteja interesele pacienților. La formele tradiționale de acțiune Federația „Solidaritatea Sanitară” le adaugă pe cele specifice „grevei japoneze” pentru salariații aflați în timpul serviciului și gesturile de protest făcute posibile de noile tehnologii, cuprinse în pachetul protestelor online (numite protestele inteligente). Combinând tradiția sectorului sanitar românesc cu inovarea socială și tehnică, greva românească permite desfășurarea unor proteste eficiente cu respectarea legalității, fiind aplicabilă atât în situația în care sunt îndeplinite condițiile legale pentru grevă cât și în cazul în care acestea urmează a fi îndeplinite ulterior (cazul prezent).”, se arată într-un comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sindicală”.

Pentru a putea fi declarată cu adevărat o grevă generală în sectorul sanitar Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă strângerea semnăturilor pentru grevă, până în acest moment exprimându-și acordul pentru declanșarea ei 23,2% din membrii de sindicat ai federației.

Acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” se desfășoară în cadrul Protestului împotriva „creșterilor salariale” care scad veniturile angajaților din sănătate, continuând formele de protest desfășurate până acum.

Şi la Giurgiu, toate unităţile sanitare (Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru şi Spitalul Orăşenesc Bolintin Vale), precum şi secţiile externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă, vor fi pichetate în cele două ore de „Grevă românească” de personalul sanitar nemulţumit de „revoluţia fiscală” şi de salariile diminuate.

(Jurnal)