* Miniştrii Educaţiei, respectiv Tineretului şi Sportului, interpelaţi în Parlament de deputatul giurgiuvean

 

„Programele naţionale de prevenire şi combatere a consumului produselor din tutun în rândul tinerilor reprezintã tema unei interpelãri pe care am adresat-o, recent, ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, respectiv ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran”, scria, recent, deputatul social democrat Elena Dinu pe contul sãu de socializare.

La sfârşitul lunii trecute, la Palatul Parlamentului, a avut loc dezbaterea proiectului „Iniţiativa 2035 – Prima Generaţie Fãrã Tutun”. În data de 21 Martie 2018, cele peste 350 de organizaţii membre ale Iniţiativei 2035 Fãrã Tutun – asociaţiile medicale, academice, liderii facultãţilor de medicinã, organizaţiile de tineret şi copii au tras un semnal de alarmã cãtre autoritãţi în ceea ce priveşte situaţia reprezentatã de consumul de tutun în rândul adolescenţilor şi tinerilor în România.

Datele prezentate reflectã clar gravitatea situaţiei: România se aflã în acest moment pe locul patru printre ţãrile europene la consumul de tutun la copiii de 13-15 ani, 223.000 de copii fumând la aceastã vârstã. Aceste date îngrijorãtoare, coroborate şi cu rezultatele altor studii şi cercetãri duc spre o concluzie clarã: este nevoie de eforturile unite ale tuturor factorilor de decizie pentru a diminua la minimum posibil efectele pe care le are consumul produselor din tutun asupra populaţiei, dar în special asupra copiilor şi tinerilor.

“Este limpede cã existã un deficit de educaţie la acest nivel care trebuie compensat prin acţiuni care, în multe ţãri europene, încep de la nivel de grãdiniţã şi în şcoli. În România existã legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi care, la art.8, prevede cã Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sãnãtãţii, dar şi Ministerul Tineretului şi Sportului elaboreazã şi aplicã programe naţionale de educaţie în sensul prevenirii şi combaterii consumului produselor din tutun.

Plecând de la ideea cã legea trebuie integratã într-un complex de alte mãsuri, i-am rugat pe miniştrii Educaţiei, respectiv Tineretului şi Sportului sã-mi rãspundã care sunt programele naţionale elaborate în acest sens şi care este stadiul implementării lor”, a mai scris Elena Dinu pe contul sãu de facebook.