greva-finante-1-p1
Foto arhivă

Salariaţii din Finanţe din întreaga ţară au decis să organizeze o serie de mişcări de protest ,   pregătind chiar şi o Grevă Generală. Ei sunt nemulţumiţi de actualul Proiect al  „Legii salarizării unice” care le anulează o serie de sporuri, diminuându-le totodată salariile.

Pentru a afla mai multe amănunte l-am solicitat pe liderul de sindicat din AJFP Giurgiu (afiliat la sindicatul SED LEX), Petre Pană, care ne spus:  Cu o săptămână în urmă, în Capitală a avut o întâlnire a tuturor liderilor din Finanţe (ANAF)  la care au participat şi directorii de structuri subordonate  din ţară.  Trebuie să precizez faptul că în urma negocierilor anterioare avute  cu Ministerul Muncii , respectiv cu ministrul  Olguţa Vasilescu, reuşisem să obţinem un spor  de complexitate de 15%  pentru angajaţii din Finanţe. În ciuda acestui lucru şefii structurilor din teritoriu şi implicit directorii acestora pierdeau un coeficient de 16% din salariu!  În şedinţa de acum o săptămână în urmă,  din Capitală, sindicatul nostru a solicitat să beneficieze de aceeaşi grilă de salarizare ca cea a aparatului Central al ANAF. Concret, Comitetul director  din Finanţele Publice , reprezentat de Vasile Marica, a solicitat un amendament la Legea salarizării unice: „grilă unică teritoriu-aparat central”.

Deoarece amendamentul ne-a fost respins şi  odată cu el  sporul de complexitate de 15% a fost scos din Proiectul de Lege, Vasile Marica a convocat de urgenţă Consiliul Naţional al Sindicatului din Finanţele Publice.  Şedinţa  a a vut loc joi, 11 mai, la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Bucureşti (DGRFP). În urma acesteia s-a hotărât intrarea în Grevă Generală.

După cum ne spunea liderul de sindicat, protestatarii au mers ulterior la Ministerul Finanţelor Publice unde au purtat  discuţii cu secretarul general de stat Cătălin Cosmin Olteanu, căruia i s-a adus la cunoştinţă faptul că starea de nemulţumire generală din rândul angajaţilor MFP  poate degenera în acţiuni de protest spontane, necontrolabile de liderii de sindicat.

Întrebat ce se va întâmpla la Giurgiu, Petre Pană ne-a precizat: La AJFP Giurgiu, vineri 12 mai a avut o loc o Adunare Generală în care s-a stabilit că începând cu data de luni, 15 mai, toţi salariaţii din această instituţie vor intra în protest spontan, încetând lucrul.

    Stând de vorbă cu câţiva dintre salariaţii Administraţiei Financiare, aceştia ne confirmau faptul că sunt nemulţumiţi pentru  faptul că le-au fost tăiate salariile cât şi pentru decizia ca ele să fie îngheţate pentru viitorii 5 ani. 

După cum se ştie,  la acest moment salariaţii din Finanţe nu mai beneficiază de niciun spor sau alte venituri, deoarece le este interzisă orice activitate conexă. Orice altă activitate  i-ar aduce în situaţia de incompatibilitate, pedepsită de Lege, ne spunea cu resemnare şi frustrare totodată unul dintre salariaţii Administraţiei Giurgiu.

În consecinţă, de luni, 15 mai, la Giurgiu, salariaţii din Finanţele Publice intră în Grevă!

(Florian TINCU)