Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare, organizație sindicală majoritară reprezentând salariați din sistemul administrației penitenciare și Ministerul Justiției, declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament.

Acțiunile ce vor fi demarate, în cadrul acestui protest anunțat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu, vizează:  

  1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019(generează blocarea activității în maxim 10 zile; funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară).
  2. DezacordulSNLP privind depăișrea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).
  3. Mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica
  4. Miting în Piața Victoriei (3000 de participanți) – data se va comunica

 

„Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019”, se precizează într-un comunicat al SNLP Giurgiu.

„Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică” se mai arată în același comunicat, semnat de președintele SNLP Giurgiu, Șerban Oprică.

Care sunt revendicările lucrătorilor

Conform celor precizate în comunicatul semnat de liderul SNLP Giurgiu, revendicările vizează: 

  1. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaților (for decizional)
  2. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
  3. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
  4. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii)similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
  5. Actualizarea normelor de hrana și echipament (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională
  6. Stop suprasolicitarii și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare!

Documentul ce stă la baza declanșării protestului sindical a fost semnat, până la data publicării comunicatului fuseseră, deja, strânse peste 200 de semnături, conform celor precizate de Șerban Oprică. Mai mult, spunea acesta, recent a fost dată în funcțiune și noua secție de detenție cu 200 de locuri, în condițiile în care numărul celor care asigură paza este același. 

(Jurnal)