Numărul angajaţilor la stat, în ultimii doi ani, a crescut  cu 40 de mii de persoane. Asta în timp ce angajatorii din domeniul privat găsesc cu greu forţă de muncă, pe piaţa forţei de muncă existând un deficit de aproximativ un milion de oameni. Salariile mai mari şi beneficiile i-au făcut pe români să aleagă statul în locul unui job la o firmă privată. Astfel, numărul bugetarilor a ajuns la peste 1,2 milioane!

Potrivit Institutului Național de Sondaj, după ultima criză din România, numărul celor care muncesc la stat a crescut cu 400 de mii. Managerul unei companii de recrutare spune că  de foarte multe ori candidaţii preferă să opteze pentru mediul public din motive salariale, pentru că există un program mult mai redus decât cel din privat, există toate acele sărbători legale de care beneficiază şi nu tot timpul criteriile de performanţă sunt corelate cu majorările salariale.

Avem şI faptul că există migraţia spre ţările din Uniunea Europeană şi atunci sectorul privat din România clar îşi atinge foarte repede potenţialul, nu poate produce mai mult, nu poate produce în aceeaşi măsură în care se cer bunuri şi servicii.

 Creșterea salarială, motiv pentru care românii preferă un job la stat

Dacă înainte ne confruntam cu lipsa personalului în sectorul IT şi în domeniul construcţiilor, acum studiile arată că absolut toate domeniile de activitate, cu un grad mai mare sau mai mic, întâmpină dificultăţi. Creşterile salariale accelerate din ultimii ani în sectorul public au făcut ca mulţi români să îşi dorească să lucreze la stat. Este adevărat că ar fi trebuit ca o dată cu creşterea salariilor să sesizăm şi o creştere a calităţii serviciilor. Angajatorii din mediul privat nu se opun creşterii salariilor în mediu public, dar doresc ca  această creştere să aibă în spate criterii economice. Conform datelor oficiale, cheltuielile de personal la stat pentru anul 2018 au fost de peste 86 de miliarde de lei, cu 16,5 miliarde mai mari faţă de 2017.

Salariile mai mari şi beneficiile i-au făcut pe români să aleagă statul în locul unui job la o firmă privată. Statul este cel care ar putea interveni oferind sprijin mediului privat în ceea ce privește plata unor contribuții către buget și totodată susținerea în cotă parte a salariaților, într-o primă perioadă de probă după angajare.

(Jurnal)