Parlamentarii au decis, în 14 iulie, că mai multe persoane (decât în prezent) care au locuit cel puțin 30 de ani în zone puternic poluate, din cauza anumitor activități (cum e cea de extracție, preparare și ardere a cărbunelui), vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare. În esență, e vorba de o extindere a localităților pentru care această măsură se aplică deja.
Proiectul menționat mai sus a primit votul decisiv al deputaților în 14 iulie și mai trebuie să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.
Cum spuneam și mai sus, proiectul va duce la scăderea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au locuit în anumite localități intens poluate sau într-o rază de opt km în jurul localităților respective.
Este lăsată intactă prevederea ce menționează că, în cazul reducerii vârstei de pensionare de mai sus, nu se vor aplica penalizările care, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale (fiind vorba de o astfel de situație, în cazul descris mai sus).
Mai exact, pentru pensionarea anticipată, se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei pentru persoanele care ies la pensie în asemenea condiții (conform Legii nr. 263/2010), în funcție de perioada de cotizare efectiva realizată, peste stagiul standard complet de cotizare (cu cât este depășit mai mult stagiul de cotizare, cu atât diminuarea procentuală este mai mică)
În total, 28 de localități (în special din zonele miniere) sunt pe lista aprobată de parlamentari. Din păcate, deși în Giurgiu au existat unități poluante (Combinatul Chimic fiind cea mai mare), niciunul dintre cei care s-au pensionat anticipat nu au beneficiat de prevederile legii amintite.
(Jurnal)