Locuitorii din Hotarele și Izvoarele vor beneficia de testări medicale gratuite pentru depistarea bolilor oncologice, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”

0
466

În 22, 29, 30 octombrie și 12, 19, 20 noiembrie, locuitorii din Hotarele și Izvoarele, județul Giurgiu vor beneficia de testări și consultații medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei și a indicelui de masă corporală.

Aceste teste vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale și elevi la școli postliceale sanitare, veniți ca voluntari.

Caravana de află la cea de-a noua ediție și anul acesta ajunge în județele Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu și Ilfov.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor opt ediții precedente, caravana a testat peste 8.500 de persoane din localități rurale din 35 de județe, cu implicarea a peste 500 de medici, asistente și studenți voluntari.

Proiectul rămâne relevant în contextul în care speranța de viață în România este în continuare printre cele mai scăzute din Europa, iar mortalitatea din cauze tratabile (printre care: cancerul de prostată și de plămâni) este de două ori mai mare decât media europeană.

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și este susținută de Janssen, Synevo, Pfizer, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca, iCredit, Novartis, Sanofi, Farmaciile Alphega, Medist Imaging, Roche” se precizează în comunicatul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

(Jurnal)