Recent, prin programul de guvernare al social-democraţilor, a fost anunţată introducerea unei „taxe de solidaritate”, prin care cei care câştigă sume mai mari de 14.500 de lei lunar urmează să plătească un impozit suplimentar de 25%.
Potrivit unor surse guvernamentale, noua taxă de solidaritate ar urma să reprezinte o impozitare de 25%, peste cea de 16% pentru toate salariile peste 14.500 de lei pe lună brut, respectiv zece salarii minime pe economie. Se va impozita diferenţa câştigată de un contribuabil peste acest prag. În total, impozitarea pentru această diferenţă care depăşeşte 10 salarii minime pe economie va fi de 41%, în loc de 16%, scriu cei de la capital.ro.
Ce spune Opoziţia, la Giurgiu
Posibilitatea introducerii unei asemenea taxe nu a rămas fără ecou în rândul politicienilor. Pe plan local, primul care a luat atitudine cu privire la propunerea premierului Tudose a fost liderul organizaţiei judeţene a PNL, Marin Anton. Contactat de reporterii publicaţiei noastre, acesta a declarat:
„Este o nebunie! Să se ia de la cei merituoşi, ca să…ce? Eu pot să vă spun că este o chestiune mai mult decât comunistă, să iei de la cei care muncesc şi să dai la săraci. De ce face guvernul treaba asta, nu ştiu, şi nici nu ştiu ce beneficii sunt…Cert este că vorbim despre o măsură şi aşa, pusă pe tabla de şah, cu o mutare căreia nu-i văd rostul, şi nici beneficiile pe care le-au putea avea PSD din punct de vedere fiscal, pentru că sumele strânse ar fi prea mici. Persoanele foarte bine plătite în România sunt foarte puţine, şi să iei de la bugetarii care sunt foarte bine plătiţi e o nebunie, o măsură comunistă, care pe hârtie s-ar putea să dea bine, dar în realitate e total dezastruoasă!”, spunea Marin Anton.
De asemenea, liderul organizaţiei judeţene PNL mai spunea că, pentru performanţe economice, nu acestea sunt soluţiile, ci impulsionarea celor care sunt angajaţi să se perfecţioneze, să ajungă la un anumit nivel de pregătire, care să le permită câştiguri salariale importante. Altfel spus, să îşi crească salariile pe forţe proprii, nu prin ajutoare financiare fără rost.
(Jurnal)