Va fi grevă în sistemul sanitar. E decizia luată în unanimitate la Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, cea mai mare organizaţie sindicală din Sănătate. Protestele vor începe cu pichetarea mai multor ministere, pe 20, 22, 27 şi 29 martie.

Sindicaliştii sunt de părere că acestă lege a salarizării a reuşit să dezbine echipa medicală şi speră să îi convingă pe guvernanţi să aplice majorări salariale şi pentru farmacişti, infirmiere şi biochimişti. Sunt oameni care nu vor beneficia de măririle de la 1 martie aşa cum se întâmplă cu medici şi asistentele.

Principala nemulţumire a sindicaliştilor este că majorările salariale s-au aplicat doar medicilor şi asistentelor.

Ei susţin că noua legea a salarizării, intrată în vigoare din 1 martie, aduce majorări salariale doar aşa-zisei echipe vizibile – care desfăşoară actul medical – medici şi asistente. Farmaciştii, biologii, economiştii, juriştii, chimiştii, infirmierele şi personalul tehnic nu beneficiază de măriri de salarii.

Contactată telefonic, Aurelia Grosu, liderul Sindicatului SANITAS Giurgiu, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Şi noi, cei din Giurgiu, ne vom alinia la protestele anunţate, în sensul că pe data de 27 martie vom fi prezenţi la Bucureşti, la pichetarea Ministerului Sănătăţii. Nu este posibil ca unui cadru mediu, cu salariul de încadrare 2.000 de lei, care lucrează pe ATI (n.r. – secţia de Anestezie – Terapie Intensivă) să i se diminueze veniturile, odată cu noile norme de aplicare a salarizării din sistemul sanitar. Ce să vă spun, că din majorarea cu 30% anunţată de minister, mai mult de jumătate înseamnă, de fapt, cheltuieli de personal…Nu neg, salariile medicilor au crescut, unele chiar foarte mult, dar ce facem totuşi cu cei din eşaloanele 2, 3 sau 4, cei care iau contact permanent cu bolnavii, şi aici vorbim despre asistente, infirmiere…?”, a mai spus Aurelia Grosu.

(Jurnal)