Fostul președinte Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de detenție la domiciliu, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012.

Este al doilea proces penal în care Sarkozy este condamnat, în primă instanță. Fostul președinte francez a fost găsit vinovat, de mascarea unor cheltuieli electorale din 2012 prin facturi fictive.

În Franța, legea electorală plafonează la 22,5 milioane de euro maximum cheltuielilor ce pot fi făcute de un candidat în campanie, pentru a asigura condiții de concurență echitabile. În cazul lui Sarkozy, care are acum 66 de ani, procurorii au stabilit că acesta a cheltuit 43 de milioane de euro.

Judecătorii au decis ca fostul președinte să execute o pedeapsă de un an detenție la domiciliu, după ce parchetul solicitase o pedeapsă de un an de închisoare, cu suspendarea a jumătate din executarea acestei pedepse.

Un alt lider Mondial, Președintele Argentinei, Alberto Fernandez este inculpat de procurori pentru că a încălcat carantina ca să găzduiască o petrecere de ziua partenerei sale, după cum relatează media locale, scrie Reuters. Dailies Clarin şi La Nacion au difuzat informaţia, citându-i pe procurori, care însă nu au confirmat-o independent pentru Reuters.

Cazul împotriva lui Fernandez a fost amplu dezbătut în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Argentina a impus un lockdown mai strict decât majoritatea ţărilor pentru combaterea pandemiei.

În iulie anul trecut, Fernandez însuşi a interzis toate reuniunile sociale, ceea ce nu l-a împiedicat să găzduiască una de ziua partenerei sale, Fabiola Yanez.

Parlamentarii  opoziţiei au încercat să declanşeze un proces politic împotriva lui Fernandez din cauza petrecerii în cauză, deşi au şanse mici de reuşită din cauză că majoritatea parlamentarilor sunt aliniaţi cu partidul de guvernământ.

Iată deci că dezvăluirile făcute în legătură cu trecutul premierului Florin Câțu, trecut în care acesta ar fi făcut închisoare în SUA, pentru câteva zile, pentru prins băut la volan, de poliție, devine  o banală poveste, de  spus mai degrabă nostalgicilor după dictatura comunistă!

(Florian Tincu)