Legea prin care beneficiarii de ajutor social își pierd dreptul dacă refuză să muncească, intrată în vigoare în ultimele luni ale anului trecut, a făcut deja victime și în județul Giurgiu.

Astfel, în perioada 1 noiembrie- 31 decembrie 2018, 20 de persoane și-au pierdut ajutoarele sociale fie pentru că au refuzat un loc de muncă, fie să participe la cursuri de formare profesională organizate de AJOFM Giurgiu.

Dacă până de curând, refuzul a trei locuri de muncă ducea la pierderea ajutorului social, odată cu noile reglementări, acest drept bănesc se pierde la UN SINGUR refuz.

“Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, spune legea.

Aceleași modificări aduse modului de acordare a venitului minim garantat arată că persoana care a rămas fără ajutorul social în urma refuzului de a ocupa un loc de muncă, poate face o nouă cerere pentru dobândirea acestuia. Dar numai după 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

O altă modificare prevede că persoanele care primesc ajutor social trebuie să facă muncă în folosul comunităţii, în cuantumul banilor primiţi.

Până acum, legea le dădea dreptul să refuze de trei locuri de muncă.

(Jurnal)