În șapte comune giurgiuvene, medicii de familie fug sau se pensionează

0
362

Criza medicilor de familie în județul Giurgiu se acutizează. Specialiștii în domeniu renunță la cabinetele din mediul rural pentru a-și desfășura activitatea în orașe sau pentru a se pensiona.

Astfel, câteva mii de pacienți au rămas ai nimănui, fără a mai putea beneficia de consultații medicale în localitatea de domiciliu. În consecință, oamenii bolnavi trebuie să se deplaseze și zeci de kilometri la cabinetele medicilor din oraș sau alte comune. Sunt șapte comune fără medic de familie iar situația este îngrijorătoare, întrucât peste 40 la sută dintre specialiști sunt în prag de pensionare.

La ora actuală, numărul comunelor fără medic de familie din județ a ajuns la șapte, ultimele două comune rămânând fără specialiști la începutul acestui an, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu.

Dacă în unele comune, pacienții au fost preluați de medici din localități apropiate, fiind nevoiți să se deplaseze pe distanțe de câțiva kilometri pentru a fi consultați, în Găujani și Gogoșari situația este critică.

Florentina Popescu, președinte CJAS Giurgiu, declara, recent, că încearcă să găsească soluții pentru ca pacienții să nu fie afectați de criza medicilor, contactând alți medici de familie, pe care i-a rugat să meargă măcar două-trei zile pe săptămână în localitățile respective pentru a consulta bolnavii.

Criza în domeniul medicinei de familie se acutizează de la o lună la alta, dacă ținem cont de faptul că tot mai puțini tineri optează pentru medicina de familie, preferând, după terminarea rezidențiatului, să își deschidă cabinete medicale în mediul urban, evitând stabilirea în mediul rural.

(Jurnal)