Preţurile sunt mai mari decât pentru legumele din import, după cum ne declarau vânzătorii din Piața Centrală a Municipiului Giurgiu.

Producătorii autohtoni din piețe se plâng că ei câştigă puţin peste jumătate din preţul afişat la tarabele din pieţe. Se constată că, pe de o parte, sunt preţuri mari pentru consumatori şi, pe de altă parte, că sunt mici pentru fermieri. Stând de vorbă cu un producător de legume acesta ne spunea că găsește tot mai greu cumpărători şi că nu îşi poate recupera cheltuielile. De aceea fermierii preferă să-şi vândă legumele şi fructele, intermediarilor, chiar de la poarta casei.

Cei care desfac produsele apelează și la o mică escrocherie. Astfel, pe multe dintre etichetele legumelor şi fructelor din piaţă ei scriu: „produs românesc”. Deși ele sunt de import și evident sunt vândute la suprapreț.

Motivele pentru care produsele românesti au ajuns să fie mai scumpe  decât cele din import sunt diverse: clima, mereu în schimbare, devenită un dușman al  fermierilor, lipsa de utilaje, dar mai ales din cauza comisionului uriaș adăugat de samsarii din piețe.

(Jurnal)