Fermierii giurgiuveni mai au de așteptat în privința înființării Camerelor pentru Agricultură, Industrie Alimentară, Piscicultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală. După cum ne spunea, recent, Petra Ochișor, director al Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, aceasta ar fi fost un lucru benefic în primul rând pentru agricultori, care s-ar fi putut regăsi într-o entitate specifică, așa cum se întâmplă cu cei înscriși în Camerele de Comerț, Industrie și Agricultură. Numai că în cel din urmă segmentul agricol nu era foarte bine reprezentat. De aceea, la 12 octombrie, a fost adoptată, de către Parlament, o lege care prevedea exact înființarea unor entități specifice, transmițând, totodată, spre promulgare, legea.

Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a trimis, joi, o sesizare de neconstituționalitate Curții Constituțională a României (CCR). Șeful statului precizează că legea contravine unor norme și principii.Potrivit Administrației Prezidențiale este vorba despre Legea privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Șeful statului consideră că prin modul de adoptare, dar şi prin conţinutul normativ, legea menţionată contravine unor norme şi principii constituţionale.

Parlamentul a transmis şefului statului, în vederea promulgării, această lege pe 12 octombrie.

Klaus Iohannis a subliniat că această lege contravine art. 1 alin. (5) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie. El precizează că, din analiza fişei parcursului legislativ al legii, precum şi din conţinutul formulei de atestare a adoptării actului normativ rezultă că printr-o lege ordinară a fost abrogată o lege organică.

Mai mult decât atât, președintele României subliniază că Parlamentul nu a consultat Guvernul cu privire la impactul financiar al intervenţiilor legislative preconizate.

La data de 12 octombrie 2020, Parlamentul României a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Prin modul de adoptare, dar și prin conținutul normativ, legea menționată contravine unor norme și principii constituționale, pentru motivele ce pot fi citite aici.

(Jurnal)