Laurențiu Țintea, director executiv DITL Giurgiu: „Senatul ține cont de sugestiile primarilor”

0
326

Guvernul, la cererea autorităților locale și în urma unei decizii în coaliția de guvernământ, a solicitat amânarea aplicării noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale.

Laurențiu Țintea, director executiv al DITL Giurgiu, a comentat acest subiect mult mediatizat și extrem de important pentru locuitorii municipiului Giurgiu: „Mult disputata Ordonanță 16/2022, care aduce o serie de modificări importante Codului Fiscal, a trecut ieri, 12 octombrie 2022, de plenul Senatului României. 

Forma inițială trimisă camerei superioare a Parlamentului a suferit însă modificări importante.

Una dintre ele este cea referitoare la modul de calcul al impozitelor pe clădiri și terenuri, care, ar fi trebuit să aibă ca reper Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, lucru imposibil de realizat într-un timp atât de scurt (până la 31 decembrie 2022, n.r.) în opinia primarilor.

Forma aprobată ieri de Senat, ține seama de acest aspect, în ea regăsindu-se și un amendament prin care se prorogă noul mod de calcul pentru 1 ianuarie 2026, votul în plen fiind de 67 de voturi PENTRU, 37 ÎMPOTRIVĂ și 1 ABȚINERE. 

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal (Legea 483/2022), având la bază Ordonanța 16/2022, urmează să intre zilele următoare pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este cameră decizională”. 

(Jurnal)