Laurențiu Burtavel, primarul comunei OINACU: ”De la nașu’, pentru finu’… 30 de hectare de izlaz comunal! Să trăiascăăă!”

0
1351

Deși, în nenumărate rânduri, primarul comunei Oinacu, Laurențiu Burtavel, a încercat să ne convingă că  nu se abate de la textul și litera legii, faptele au dovedit, nu o dată, contrariul, dându-ne dreptate. 

O nouă situație incredibilă ne-a fost semnalată de curând, de mai mulți crescători de animale, nemulțumiți,  din comuna apropiată Municipiului Giurgiu.  

Deși, după cum ne spuneau, aceștia  dețin ovine și bovine, înregistrare în registrul medicului veterinar concesionar din comună ( dr. Teodor Pătrașcu), o mare suprafață de izlaz comunal a ajuns, printr-un artificiu doar de primarul Burtavel știut, la un fin de-al său. 

„Respectivul nu are nici animale, mai mult, a adus o adeverință de la un medic concesionar din Băneasa, pentru că cel de aici, de la Oinacu, nu a vrut să facă ilegalități!”, ne spuneau câțiva  fermieri,  supărați pe modul de  „împroprietărire” făcută de primarul Burtavel.

Contactat telefonic, pentru a descâlci ițele atribuirii izlazului comunal, primarul Laurențiu Burtavel a declarat, după ce, conform obiceiului său, ne-a „invitat” să venim și să îi punem cătușele, următoarele: 

„Care fin, dom’le? Ce izlaz i-am dat eu? Vă pun contractele în față. Nu cunoașteți legea…e legea 86/2 iulie 2014, în care spune că toți crescătorii de animale care au animale trec pe la medicul veterinar (n.r. a uitat primarul Burtavel, dacă tot citea din lege, să precizeze că este vorba despre medicul veterinar concesionar!) care eliberează adeverință că posedă animale. De ce mă întrebați pe mine de ce a adus adeverință de la Băneasa? Întrebați-l pe doctorul Pătrașcu de ce. A venit cu adeverință eliberată de doctorul de la Băneasa, Dumitrescu sau cum îl cheamă, că are voie și că nu s-a înțeles cu ăsta, cu Pătrașcu. Pe baza acelei adeverințe noi eliberăm, punem în posesie pe numărul de animale pe care le are”, mai spunea primarul în exercițiu. 

Pentru a lămuri situația, l-am contactat și pe medicul concesionar din comuna Oinacu, Teodor Pătrașcu. Acesta ne-a  declarat, la rândul lui:

Nu mă interesează, și nici nu sunt în măsură să vă dau un răspuns. La mine această familie, acest crescător nu a cerut nicio adeverință pentru efectivele de animale, având în vedere faptul că și-a luat parolele de utilizare de la Direcție (n.r. DSVSA Giurgiu) și s-a înscris la un alt medic, asta de anul trecut. Așa că nu am cum să îi verific efectivul de animale…”

Întrebat dacă este legal ca adeverința emisă de medicul concesionar din altă localitate să fie luată în calcul de către conducerea primăriei, în vederea concesionării/închirierii de izlaz comunal, doctorul Pătrașcu ne-a precizat: 

În privința acestor oameni care pleacă de la un medic la altul nu mă pronunț. Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că, în momentul în care mi se pare o neregularitate, să știți că nu o accept! Nu accept să fiu mințit, nu accept să se încerce să mă păcălească cineva! Probabil că acestea au fost motivele care l-au determinat pe domnul respectiv să plece de la mine, la medicul de la Băneasa. Ce vă pot spune cu siguranță în ceea ce îl privește pe acest domn este că exploatația pentru care a cerut adeverință în vederea concesionării nu era nici pe numele lui, nici al fratelui lui, ci al soțiilor lor. M-am trezit că a plecat de la mine! Eu nu refuz să dau adeverințe, eu refuz să dau doar pentru ce animale nu sunt înregistrate!”,  a mai precizat doctorul Pătrașcu.

 

Conform legislației în vigoare, cota de izlaz ce se repartizează crescătorilor de animale este de 1 hectar pentru fiecare vacă. În cazul în care crescătorul are ovine sau caprine, cota este de șase animale pentru fiecare hectar de izlaz. 

Semnalul de alarmă tras de crescătorii de animale – ignorați de primarul Burtavel – în ceea ce privește concesionarea izlazului comunal, sperăm că va fi  auzit și de către autoritățile statului, mai cu seamă că sumele pe care respectivul ”fin” al primarului Burtavel (Negru Nicușor – n.red.) ar putea obține sume importante de bani ca subvenție, pe baza unor documente pe care o parte a fermierilor din Oinacu le consideră nu tocmai în concordanță cu realitatea din teren. 

Noi deocamdată am constatat, n-am dat cu parul! Așteptăm acum să vedem care sunt reacțiile autorităților în acest caz ce pare un fel de dar ”de la nașu pentru finu…30 de ha de islaz comunal. Să trăiascăăă!” – după cum ne sugera un locuitor al comunei Oinacu, ce ne-a confirmat că se afla la curent cu această poveste, ce dacă se confirmă îl va face încă o dată,  de basm, pe primarul Laurențiu Burtavel.

(Jurnal)