Lămurire: Poliţiştii locali pot, în continuare, să amendeze în trafic. Vezi în ce condiţii…

0
313

Recent, în media locală şi naţională s-a creat o nouă “vâlvă”. Conform unui document al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii locali ar fi avut “interzis” la sancţionarea, în trafic, în anumite condiţii, a şoferilor indisciplinaţi.

Pentru lămurea acestui aspect, Direcţia Poliţiei Locale Giurgiu a transmis, către publicaţiile din Giurgiu, o lămurire.

“Din respect pentru cetățenii municipiului Giurgiu, pentru buna informare a acestora, Poliția Locală Giurgiu este nevoită să aducă lămuriri cu privire la interpretarea Deciziei nr.11 din data de 19 iunie 2017, publicată în Monitorul Oficial la data de 19 septembrie 2017, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, referitoare la interpretarea dispozițiilor art.39, art.102, alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, astfel :

Ca urmare a interpretării de către unii cetățeni, precum și de unele instituții media locale, a faptului că Poliția Locală nu mai poate aplica sancțiuni pe linie rutieră, subliniem faptul că Poliția Locală are aceleași atribuții pe linia sancționării în cazul contravențiilor constatate, conferite de Legea nr. 155/2010 a poliției locale, respectiv, conform art. 7, de a constata contravenții și a aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar, de a constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule, de a constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală, de a constata contravenții și aplica sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Poliţiei Locale Giurgiu.