1395301099370-laborator_analize_medicale-S4Să te ferească Sfântul ca, după data de 12 ale fiecărei luni, să ajungi să ai nevoie de o analiză la unul dintre laboratoarele de profil din municipiu. Ţi se retează, scurt, că „nu mai sunt fonduri, reveniţi luna viitoare”. Dacă nu „arde” analiza (sau lotul de analize) prescrisă de medicul de familie, şi dacă nu vrei, totuşi, să laşi mai multe zeci, dacă nu chiar sute de lei la casieria laboratoarelor cu pricina, te resemnezi şi mai aştepţi până luna următoare. Însă fără să uiţi ca, înainte de a ieşi pe uşa clinicii, să te programezi. Aşa, pentru orice eventualitate. Cu cât vii mai repede după „terminarea” fondurilor, cu atât ai mai multe şanse de a prinde un loc pe „gratuitate” şi în luna care vine. 

 

Cele mai mari necazuri în acest sens le au cei care au nevoie de anumite seturi de analize lună de lună, cu prescripţie de la medicul de familie. Şi aici, aceeaşi poveste: fie plăteşti, fie…aştepţi! În general, costurile, dacă alegi varianta plăţii, sunt cam duble faţă de ceea ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate.

 

„În legătură cu fondurile alocate pentru decontarea analizelor, acestea sunt în funcţie de dotarea şi de capacitatea fiecărui laborator. Cum îşi organizează ei aceşti bani, cum îi cheltuie, cum fac listele de aşteptare, este strict treaba lor. Pe de altă parte, problema protezaţilor, în general, care au nevoie lună de lună de anumite analize, nu putem impune noi, ca şi Casă, nimic. Nu putem stabili priorităţile, din păcate”, declara directorul Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu. 

 

Ca să vedem cum stă treaba, cu adevărat, am luat „la picior” câteva dintre clinicile din municipiu, unde am putea face o analiză necesară protezaţilor cardiaci, şi anume un INR. Costul decontat de Casa de Asigurări este de 14,68 de lei. 

 

Este 15 februarie, deci… cam jumătatea lunii. Prima clinică la care ne-am oprit: Sante, situată în centrul oraşului. „Nu mai avem fonduri, dar, dacă vreţi neapărat gratuit, cu trimitere, reveniţi în cursul lunii viitoare. Altfel, vă costă 15  lei, dacă vreţi să faceţi acum…” 

 

Deci, cu bani, se poate…următoarea oprire, tot în centru, la EMA: aceeaşi placă, cu lipsa fondurilor, dar, mai mult, ne atenţionează că ar fi bine să ne programăm din vreme şi pentru începutul lunii viitoare. Costuri: 20  de lei. 

 

Clinica Hipocrat, lângă Spital. Te aştepţi  ca, la doi paşi de o unitate spitalicească, să nu fie vreo problemă. Doar ipotetic, pentru că şi domnii (mă rog, doamnele) de aici au terminat fondurile. Pe bani? Sigur că se poate…25 de lei!

 

Uimirea cea mare vine, de fapt, după ce afli care sunt sumele decontate, conform contractului, lună de lună, de Casa de Asigurări de Sănătate pentru aceste clinici: sub o sută de mi-lioane de lei vechi nu primeşte, lunar, niciuna! Din contră… Conform site-ului CJASS Giurgiu, pentru primul trimestru al acestui an au primit, fiecare dintre clinicile din Giurgiu, peste 16.000  de lei lunar. Sume mai mici apar ca deconturi pentru clinici din Capitală, în timp ce bani mai mulţi au primit, cum era firesc, Spitalele din Giurgiu şi din Bolintin Vale. Una peste alta, în primele trei luni alocate pentru contracte de către CJASS Giurgiu sunt peste 700.000 de lei. Mai exact, 704.000! Asta în condiţiile în care cea mai ieftină analiză decontată are valoarea de 2,63 lei (VSH care, la orice clinică privată, depăşeşte altfel 10 lei), iar cel mai mare tarif decontat este de  280 de lei pentru un examen histopatologic procedură completă HE şi co-loraţii, al  cărei cost în regie privată ne-a fost teamă să  îl aflăm.

 

Jurnal

 

1 COMENTARIU

  1. Doresc sa clarific situatia expusa de catre domnul care face diverese comentarii fara sa prezinte si anume: la Clinica Medicala Hipocrat 2000 se fac analize gratuit in fiecare luna incepand cu data de 01 ale fiecarei luni in limita plafonului decontat de CAS-GR. Dupa terminarea fondurilor (si nu numai) la Clinica Medicala Hipocrat 2000 – Giurgiu se pot face si analize contra-cost pentru cine solicita, iar analiza INR costa 10 LEI. Va rog alta data sa nu mai informati in mod gresit, daca nu cunoasteti toate detaliile. Preda Madalina