La mai bine de un an de la învestirea ca preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu şi totodată ca preşedinte interimar al PSD Giurgiu, Marian Mina a fost solicitat de redacţia publicaţiei noastre, “Jurnal giurgiuvean”, la un interviu provocator , mare parte din întrebările adresate de noi bazându-se pe ştirile apărute atât în presa locală cât şi în cea naţională, unele venite din partea adversarilor politici. Un interviu, după cum veţi constata, lipsit total de menajamente, din care sperăm că veţi afla tot ce aţi fi dorit să ştiţi despre primul om al judeţului…

Reporter: Aveţi ceva să vă reproşaţi, astăzi, după mai bine de un an de mandat, ca preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu, domnule Mina? Dar ca preşedinte interimar al PSD Giurgiu?

Marian Mina: Ca preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu, acum, la împlinirea unui an, sunt câteva lucruri pe care mi le reproşez…În primul rând faptul că nu am reuşit ca în acest interval de timp să finalizez anumite proiecte aflate deja în derulare; îmi reproşez faptul că nu am reuşit să terminăm curtea interioară a Spitalului judeţean, că nu comunic destul de bine privind realizările din cadrul Consiliului judeţean, şi ele sunt multe, vă asigur. În rest, evident că mai sunt multe lucruri pe care mi le reproşez… Ca preşedinte interimar al PSD Giurgiu, sincer , nu aş avea ceva să-mi imput…

Rep: Care este relaţia dvs. cu primarii de comune? Sunt ei, toţi, mulţumiţi de promisiunile pe care le-aţi făcut înainte de a fi ales ca preşedinte al CJ?

M.M: În legătură cu relaţia mea cu primarii aş spune că este una foarte bună. Angajamentele pe care noi ni le-am luat ca partid, în campania electorală. Faţă de aceştia cred că peste 90% din promisiunile mele au fost onorate, având în vedere că în fiecare comună există cel puţin câte 2-3 contracte încheiate pe OG 28, apă curentă, canal, şcoli, primării… Marea majoritate a primarilor au investiţii majore. Îmi pare rău că nu pot să îi ajut şi prin intermediul Consiliului cu bugetul pe care-l aşteaptă şi l-ar merita fiecare în parte, deoarece nici noi nu am primit prea mulţi bani. Suma pe care am împărţit-o la comune este foarte mică. Cu toate acestea relaţiile sunt extrem de bune, în concluzie, inclusiv cu primarii PNL…Niciodată nu am refuzat să răspund la solicitările lor, acolo unde s-a putut şi ne-a permis legea.

Rep: Să înţelegem că nu aţi avut abordări discreţionare faţă de primari în funcţie de partidul din care făceau parte?

M.M: Vă rog să vă uitaţi pe lista de investiţii şi să vedeţi dacă eu, Marian Mina am sărit peste vreo comună, indiferent de culoarea politică. Toţi au fost trataţi egal…

Rep: Se pare că sunteţi pe cale de a vă respecta promisiunea , aceea de a aduce un RMN la Spitalul judeţean Giurgiu. Ce ar mai fi necesar în următoarea perioadă pentru relansarea Spitalului judeţean Giurgiu şi respectiv ridicarea nivelului profesional al celor ce lucrează aici, pentru ca giurgiuvenii să se bucure în sfârşit de servicii de calitate fără a mai fugi către spitalele din Capitală?

M.M: Aparatura comandată trebuie să ajungă… Noi avem deja pregătită camera în care va funcţiona acel RMN de care s-a tot vorbit. Mai este nevoie doar de alocat încă o încăpere specială pentru panoul de comandă. Eu sper să nu fie vorba de singura dotare făcută de noi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu. Acum urmează reabilitarea Spitalului… Noi am predat deja amplasamentul către Compania Naţională de Investiţii, urmând ca dânşii să facă achiziţia şi să deruleze contractul pentru reabilitarea şi dotarea Spitalului. Proiectele noastre au fost printre primele trei proiecte depuse, şi totodată eligibile, pentru UPU. Şi iată, încet, încet dovedim că ne respectăm promisiunile făcute în legătură cu Spitalul judeţean.

Rep: Există un plan de investiţii destinat şi lucrărilor din interiorul Spitalului …?

M.M: Legislaţia prevede ca noi, în momentul în care am predat amplasamentul către Compania Naţională de Investiţii, nu mai putem interveni cu nimic. Noi nu mai avem nicio implicare. Ei decid valoarea , ei decid tot: procedurile de licitaţie, derularea contractului ş.a.m.d.

Rep: Numele dvs. a fost des vehiculat în ultima perioadă pentru ocuparea funcţiei de ministru în diferite ministere: Transporturi, Mediu şi Ape etc. Este ceva adevărat din aceste zvonuri sau este vorba despre o mutare politică pe care şi-o doresc liderii acestui partid?

M.M: Îmi vine să zâmbesc! Am fost întrebat despre acest lucru de nenumărate ori în ultima vreme, de diferite televiziuni centrale, de presa locală şi naţională. Nu ştiu cine a născocit acest lucru, pentru că eu, personal, nu am avut niciodată, cu nimeni, vreo discuţie pe această temă. Nu mi-am dorit să plec şi n-o să plec de la Consiliu…Aveţi cuvântul meu de onoare…Am făcut o promisiune cetăţenilor şi sunt onorat de această funcţie. La acest moment consider că nu sunt pregătit să îmi asum un post în fruntea vreunui minister. Mai am de învăţat! Deocamdată, îmi fac ucenicia în ale administraţiei, aici, la Consiliul judeţean.

Rep: Ce se va întâmpla în continuare cu parlamentarii noştri care au fost îndepărtaţi din cabinetul Dăncilă? Credeţi că ar avea vreunul dintre ei şansa de a fi numiţi vreodată în Guvern? Vă întreb pentru că faceţi parte din CEx unde astfel de lucruri se discută des, în cursul negocierilor…

M.M: Părerea mea este că oricare dintre parlamentarii de Giurgiu au şanse să fie numiţi miniştri şi au priceperea de a răspunde unei astfel de funcţii. În momentul de faţă ei îşi desfăşoară activitatea normal la Parlament, sprijină cât pot judeţul…Eu cred de asemenea că Elena Dinu ar putea oricând să facă faţă ca ministru al Sănătăţii. Să nu uităm că a condus două spitale judeţene, este medic de profesie, o doamnă respectabilă şi sunt convins că ar putea să facă faţă. Răzvan Cuc a demonstrat o dată şi poate demonstra în continuare că are suficientă experienţă şi pricepere de a conduce un minister. Toma Petcu a dovedit acelaşi lucru…Eu sper ca actualul cabinet să îşi ducă până la sfârşit mandatul şi să nu mai existe sincope pe parcursul următorilor 3 ani.

Rep: Care au fost marile proiecte pe care aţi reuşit să le finalizaţi sau să le demaraţi în acest scurt interval de timp?

M.M: Lucrul pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost ca Spitalul să fie reabilitat, ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă vă amintiţi, în momentul când noi ne-am anunţat candidatura, am declarat că priorităţile Partidului Social Democrat sunt: Sănătatea, Educaţia, Infrastructura…Spitalul judeţean a fost o prioritate şi pentru mine. Există câteva drumuri de interes major în judeţ, pentru care am reuşit să obţinem finanţarea; avem contractele semnate… Mă refer aici la DJ 507, drumul care face legătura între Vama Giurgiu prin şoseaua de centură şi iese în DN 5, în apropierea comunei Oinacu…Acel drum urmează să fie scos la licitaţie. Mă bucur că am reuşit să deblocăm tot ce am găsit noi în Consiliu: erau contracte semnate, care nu aveau finanţare sau drumuri blocate din alte motive. Acum nu mai avem astfel de probleme, iar cele care nu au avut finanţare, au obţinut între timp şi se lucrează pe ele.

Rep: Aţi fost acuzat de către adversarii politici că doar în câteva luni de mandat aţi reuşit performanţe notabile privind acumulările materiale personale. Cum comentaţi acest lucru?

M.M: Nu există nicio acumulare materială în afară de achiziţia recentă a unui autoturism, făcută de soţia mea, ce va fi trecută în viitoarea declaraţie de avere. În rest de la momentul învestirii mele ca preşedinte nu am avut acumulări materiale deosebite.

Rep: Este scindat PSD Giurgiu pe grupuri de interese, pe relaţii de prietenie între anumiţi membri? Care ar fi aceste interese şi ce se ascunde în spatele lor?

M.M: Aţi auzit dvs. pe cineva în PSD Giurgiu să vorbească despre scindare? Aceste zvonuri sunt lansate şi ulterior comentate, după cum ştiţi, în fiecare conferinţă de presă a PNL Giurgiu. Scopul lor este să dezbine şi să provoace! Asta pentru că sunt conştienţi de rezultatele obţinute de PSD în alegeri, mai ales la Giurgiu. Normal că îşi doresc ca noi să ne fragmentăm în tabere, ceea ce ar însemna distrugerea unităţii organizaţiei.

Rep: Există membri care îşi arată dezacordul cu modul în care atât dvs. cât şi Niculae Bădălău gestionaţi partidul. Ce variantă veţi alege pentru aplanarea acestor conflicte: aplicarea sintagmei “Cine nu este cu noi este împotriva noastră”, sau calea negocierilor directe, în contextul teoriei că partidul s-ar putea bucura, pe viitor, de o conducere colectivă?

M.M: Nu există nicio relaţie încordată între cei pe care îi aminteaţi şi membrii Organizaţiei. Este un zvon care s-a tot vehiculat prin presă, dar nu este nimic adevărat. Am citit chiar pe nişte fiţuici şi site-uri anonime că Răzvan Cuc nu ar fi fost sprijinit de organizaţia PSD Giurgiu. Mai întâi de toate Răzvan nu a fost “o propunere”, ca să fie sprijinit pentru ocuparea funcţiei de ministru al Transporturilor. Atunci când a fost cazul, Răzvan a primit tot sprijinul nostru. În cazul de faţă nu a fost nominalizat. Şi atunci să sprijinim ce? Eu nu cred că aţi citit vreo declaraţie a mea, a domnului Bădălău sau a altcuiva împotriva lui Răzvan sau a lui Răzvan împotriva noastră. Folclorul circulă la Giurgiu…

Rep: Într-un an, de când formaţi, cu ALDE, o echipă la Guvernare, nu aţi organizat măcar o conferinţă de presă împreună, ceea ce a creat impresia existenţei unor relaţii încordate, la nivel local, între cele două partide. Cum explicaţi acest lucru?

M.M: Nu am considerat că este nevoie să organizăm o conferinţă comună pentru că nu am avut un motiv anume… Dar să ştiţi că mi-aţi dat o idee, şi probabil că îl voi invita pe Toma Petcu la o viitoare conferinţă de presă pe care să o susţinem împreună…Cred că Giurgiu este dat exemplu la nivel naţional pentru relaţia care există între cele două partide, credeţi-mă!

Rep: Sunteţi mulţumiţi la nivel de PSD Giurgiu, de alcătuirea noului cabinet?

M.M: Noul cabinet a fost votat în CEx. Consider că este o echipă care poate mişca, chiar grăbi lucrurile…Cred că este o alcătuire bună şi aşteptăm să îl vedem la treabă…

Rep: Acelaşi lucru au afirmat colegii dvs. şi despre celelalte două formule de guvern anterioare…şi am văzut cu toţii ce s-a întâmplat.

M.M: Dacă aţi observat, nimeni din conducerea PSD nu i-a reproşat lui Tudose ceva în legătură cu programul de guvernare. Acolo a fost vorba despre o serie de probleme de comunicare…Au fost probabil şi lucruri legate de orgolii rănite. Nu ştiu exact să vă spun mai multe…La toate acestea s-a adăugat şi acel conflict între premier şi doamna ministru de Interne, care a degenerat puţin.

Rep: Unul din reproşurile preşedintelui executiv al partidului, Niculae Bădălău, a fost faptul că nu aveţi buni comunicatori, care să explice cetăţenilor, pe larg şi pe înţelesul lor, deciziile luate la nivel de partid. Se vorbea chiar de calitatea acestora. Aveţi la Giurgiu buni comunicatori, în aşa fel încât să relaţionaţi coerent şi să răspundeţi prompt la problemele cetăţenilor ? Vă sunt ele sesizate?

M.M: Este, aşa cum spuneam, lucrul pe care mi-l reproşez cel mai mult: comunicarea. În momentul de faţă nu comunicăm cetăţenilor toate lucrurile pe care le realizăm ca partid şi nici eu ca preşedinte al Consiliului Judeţean…După cum aţi aflat, purtătorul nostru de cuvânt, la partid, este acum dr. Elena Dinu, care încet, încet, de la o conferinţă la alta, şi-a intrat în rol şi a explicat de fiecare dată atât aspectele de natură politică, cât şi cele de natură socială. La nivel de CJ am reuşit şi încerc să strâng relaţiile între departamentul de media şi reprezentanţii presei locale. Cer să li se comunice în timp real fiecare proiect de hotărâre, fiecare act pe care îl semnăm. Toată activitatea din cadrul Consiliului Judeţean, cred că trebuie adusă la cunoştinţa opiniei publice cât mai bine şi cât mai repede.

Rep: Mare parte din susţinătorii dvs, din electoratul fidel, este format din pensionari. În ciuda acestui lucru deciziile din cadrul partidului, problemele analizate la nivelul PSD sunt în marea lor majoritate discutate pe facebook, sau pe site-urile de socializare aparţinând partidului, deşi mijloacele on line sunt total improprii pentru această categorie socială. Aveţi de gând să folosiţi şi alte mijloace de comunicare?

M.M: Aveţi dreptate! De aceea aştept ca tinerii, mai ales cei din Organizaţia noastră, să se implice mai mult în viaţa politică din Giurgiu. Eu am deschis uşile tinerilor către politică. Îmi doresc ca ei să fie mult mai preocupaţi de problemele sociale ale cetăţenilor, mult mai preocupaţi de ceea ce se întâmplă în România. Mai cred că ar putea fi mult mai activi în acest sens pe toate reţelele de socializare şi mai prezenţi la acţiunile noastre de partid. În acest fel vom putea comunica mult mai bine cu toată lumea.

Rep: Ce măsură veţi lua împotriva acelor mijloace care degradează relaţiile dintre presa adevărată şi mediul politic giurgiuvean? Vă întreb asta pentru că observăm cum deseori cum unii politicieni îi încurajează pe pseudo -jurnalişti…

M.M: Ce aş putea să fac eu dacă soţiile unor adversari ai noştri politici şi-au făcut site-uri şi, din lipsă de ocupaţie, scriu? Şi la rândul lor, soţii unor doamne, care n-au ce face, şi-au făcut site-uri pe care denigrează, înjură şi jignesc. Îmi permit la rândul meu să vă adresez şi eu o întrebare. De când faceţi dvs. presă, aţi văzut pe cineva, în politica giurgiuveană, să jignească la modul în care o fac cei de la PNL? Nu credeţi că s-au escaladat prea mult limitele dialogului raţional? Asta nu mai este politică ce fac ei, este mahala! Poate să vină un individ care a fost condamnat de o instanţă şi să ne vorbească despre legi, despre justiţie, administraţie…? Nu se poate să vină un puşcăriabil, dl. Anton, care are un prejudiciu de 5 milioane de euro, să strige “Hoţii!”Nu se poate, credeţi-mă! Sau să vină băiatul ăla de la PNL care are cu o clasă mai mult ca trenul şi să facă circul ieftin, de fiecare dată în Consiliul judeţean? Stau şi mă uit la adevăraţii membri ai PNL cum stau cu capetele plecate de jenă! Cred că s-a depăşit orice limită a bunului simţ! Eu am spus că n-o să mai răspund la aşa ceva…pentru că pur şi simplu mă descalific. Citesc şi eu în presă că se bat în cadrul şedinţelor de la PNL. Se bat între ei! Ce poate fi mai urât…?

Rep: Urmează Congresul PSD. Credeţi că Niculae Bădălău ar putea avea şanse de a fi ales preşedintele plin al Partidului, aşa cum a avansat la un moment dat fostul premier Mihai Tudose?

M.M: Din discuţiile pe care le am cu dl Bădălău, vă spun cu toată responsabilitatea şi îmi permit să vorbesc în numele dânsului, nu am dedus niciodată că ar dori să candideze la funcţia de preşedinte al PSD, nu l-a interesat şi nici nu-l interesează! Este exclus ca dânsul să fie pe viitor candidat la funcţia de preşedinte al PSD!

Rep: Care ar fi următoarea dvs. mare provocare în acest an?

M.M: Să finalizăm toate proiectele pe care noi le avem la Consiliul judeţean, pe OG 28 şi pe fonduri europene. Asta este marea provocare! Dacă reuşim să le ducem la bun sfârşit, primim altele; în caz contrar, păţim ca în anii trecuţi când contracte semnate din 2010 nu au fost terminate nici astăzi, şi vom sta pe loc. Cu cât ne mişcăm mai repede, cu atât vor intra mai mulţi bani în judeţ.

Rep: Acum aproximativ o lună, senatorul PSD de Constanţa, Liviu Brăiloiu, a depus la Senat propunerea legislativă privind trecerea lacului de acumulare Grădinari de la Administraţia Naţională Apele Române, la Consiliul Judeţean Giurgiu. Se insinuează că ar exista interesul ca acest lac să aibă aceeaşi soartă cu a lacului Belina, urmând să revină unui membru important al PSD Giurgiu. Ştiţi ceva despre acest lucru?

M.M: Eu am mai răspuns la această întrebare, celor de la Antena 3, la Digi 24…Consiliul judeţean Giurgiu nu a făcut nicio solicitare în acest sens. Am înţeles că este o iniţiativă legislativă a senatorilor, dar care, aşa cum vă declaram, nu are nicio legătură cu Consiliul Judeţean Giurgiu.

Rep: Plecând de la butada “Există viaţă după serviciu”, ce altceva mai faceţi, domnule preşedinte Marian Mina, în afară de activitatea de management al CJ Giurgiu şi politică?

M.M: Marea majoritate a timpului prefer să mi-o petrec în sânul familiei. Deşi aş mai dori să intru din când în când în sală, să fac mişcare…Asta nu înseamnă că nu mai merg la o partidă de fotbal cu prietenii. Sper însă ca odată cu rezolvarea problemelor cu care mă confrunt, pe parcurs, să îmi fac timp şi pentru această pasiune, sportul…

(Tincu Florian)