La Malu se înfiinţează primul Centru Integrat de Servicii Sociale nerezidenţial din judeţul Giurgiu!

0
2378

Dezafectată de mai mulţi ani, fostei brutării a comunei Malu urmează să i se dea o nouă destinaţie: pe terenul în suprafaţă totală de 3400 mp va apare un Centru Integrat de Servicii Sociale, dedicat vârstnicilor din comunele Malu, Slobozia, Vedea şi Găujani.

Proiectul, a cărui conferinţă de lansare a avut loc la Primăria din Malu miercuri, 12 iunie, are o valoare totală de 4.255.239,62 lei, din care valoare nerambursabilă (85% fonduri europene, 13% fonduri naţionale) reprezintă 4.254.239,62 lei.

Scopul proiectului este, pe de o parte, asigurarea şi protecţia drepturilor persoanelor vârstnice din comuna Malu şi comunele limitrofe Slobozia, Vedea, Găujani, prin respectarea şi implementarea legislaţiei în vigoare. Pe de altă parte, scopul proiectului este de a crea infrastructura necesară pentru a oferi servicii de calitate prin intermediul Centrului de zi, Cantinei Sociale şi a Unităţii de Îngrijiri la domiciliu, persoanelor vârstnice din comuna Malu şi localităţile limitrofe.

Managerul proiectului, Monica Lăceanu, spunea, în cadrul conferinţei de lansare a acestei investiţii:

“Contractul de finanţare a fost semnat la data de 13 mai, anul acesta. Le mulţumesc pentru participare şi implicare directorului DGASPC Giurgiu, Dan Sima, primarilor din comunele Slobozia – Florin Gheonu şi Vedea – Marian Bălan, care ne sunt astăzi alături, dar şi primarului Eugen Şoavă, primarul comunei Malu, care ne este şi gazdă. În cazul nostru, suntem un caz fericit, pentru că imediat ce am semnat contractul de finanţare, am şi putut începe proiectul. Proiectul nostru se derulează în intervalul 1 iunie 2019 – 31 august 2021. L-am numit Centru de Servicii Integrate pentru că oferă trei tipuri de servicii, fără componentă rezidenţială, beneficiarilor: cantină socială, unitate de îngrijiri la domiciliu şi un centru de zi, unde vor fi desfăşurate activităţi. Foarte important: unitatea de îngrijire la domiciliu se va deplasa la cazurile nedeplasabile de pe raza comunelor”.  

Prezent la conferinţa de lansare, primarul Eugen Şoavă a declarat:

“Ne doream de mai mult timp, încă de la venirea la Primăria Malu, că obiectivele administraţiei publice locale ar trebui să aibă patru sau cinci puncte,şi ne gândeam noi atunci la educaţie, sănătate, siguranţa cetăţeanului şi locuri de muncă. Am început cu fiecare dintre acestea, astfel că astăzi suntem în măsură să lansăm proiectul “Centru integrat pentru servcii sociale dedicat vârstnicilor din comuna Malu”, proiect ce vine ca o mănuşă pe componenta siguranţei cetăţenilor, fiind vorba despre un segment extrem de vulnerabil, al bătrânilor”.

La rândul său, directorul DGASPC Giurgiu, Dan Sima, a precizat:

“Vreau să vă mulţumesc pentru participare tuturor, celor de la DGASPC, Primăriei Malu, celor doi domni primari prezenţi. Sper să avem o colaborare bună în continuare. Ce a fost mai greu a trecut, ce este şi mai greu abia de acum începe: implementarea, care sunt sigur că o să ne “omoare” pe toţi. Dar sunt sigur că vom trece cu bine peste, am mare încredere în echipele din ambele părţi. Vă doresc succes în continuare şi vă voi sta la dispoziţie cu tot ce aveţi nevoie, în măsura posibilităţilor”, a încheiat directorul DGASPC Giurgiu.

Cei doi primari prezenţi la întâlnirea de la Malu, Florin Gheonu (primarul comunei Slobozia) şi Marian Bălan (primarul comunei Vedea) şi-au exprimat mulţumirea pentru faptul că au fost incluşi în acest amplu proiect. Mai mult, primarul din Vedea le-a precizat celor prezenţi că, în cazul în care vor vrea să extindă şi mai mult acest tip de servicii, în comuna pe care o păstoreşte există o clădire care se pretează unor asemenea servicii.

Centrul de zi va avea un număr de 20 de locuri, iar cantina socială 40 de locuri. La finalizarea proiectului, se doreşte ca de serviciile Centrului Integrat să beneficieze 600 de persoane, toţi pensionari, neexistând neapărat criterii de eligibilitate din punct de vedere financiar, principală fiind dorinţa vârstnicilor de a veni către acest centru.

De serviciile acestui centru, beneficiarii se vor putea bucura începând cu 31 august 2021, când va fi preluat de către DGASPC Giurgiu, şi când îşi va deschide, efectiv, porţile.