La Guvern ”a nins” cu creşteri salariale! Cine se bucură  de noile modificări…

0
100

Plata cu leiLa Guvern nu a fost viscol, nu a nins, în schimb a plouat … cu creşteri de venituri. Cel puţin aşa a arătat ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri, a doua a acestui cabinet condus de Sorin Grindeanu, o şedinţă record a creşterilor de venituri. Este vorba despre două  Ordonanţe de Urgenţă şi de 3 hotărâri de Guvern, care au modificat Codul Fiscal, dar şi alte acte normative.

În primul rând va creşte salariul minim pe economie, de la 1250 de lei la 1450 de lei. Practic însă, un salariat  rămâne în mână cu puţin peste 1000 de lei, pentru că restul sunt contribuţii si taxe la stat. Tot vineri au fost majorate şi salariile funcţionarilor cu 20 %. Este vorba despre cei din administraţia publică locală. Cresc şi lefurile actorilor cu 50 %, iar pensia minimă, care acum este de 400 de lei, va ajunge 520 de lei . Şi punctul de pensie va creşte de la 917 lei la 1000 de lei, iar impozitarea tranzacţiilor imobiliare sub valoarea de 450.000 de lei (adică sub 100.000 de euro) nu va mai fi impozitată deloc (până acum era perceput un impozit de aproximativ 3 %).

Tot acum se modifică şi Codul Fiscal. Va fi eliminată contribuţia la sănătate pentru cei care au mai multe surse de venit concomitent cu salariul. Adică,  cei care încasează şi venituri din pensii sau venituri din chirii sau venituri din dividende – ei nu vor mai plăti CASS pentru aceste venituri, ci doar pentru salariu.

(Jurnal)