De câteva zile, în Centrul Municipiului câteva vânzătoare de semințe de floarea soarelui, readuc în actualitate timpurile în care semințele cu sare erau vândute la cornete confecționate din ziar sau la păhăruț, pe la orice colț de stradă, mai ales la intrarea pe stadioane și la ușa cinematografelor.

Comercializate  prin strigarea cu voce tare, în plin bulevard, sub   denumiri argotice precum ”bomboane agricole”, ”Rudotel”, sau ”calmarea nervilor”, semințele erau (și au rămas încă) alunele românului, fiind  consumate cu o adevărată frenezie. Există şi varianta de lux: „sămânţa de bostani /pentru oamenii cu bani”, sămânță mai elevată și evident, mai scumpă la preț.

Vânzătoarele ambulante nu poartă mască. Ele  declară celor care le întreabă, mai în glumă mai în serios, că în industria lor s-a trecut la măsuri de relaxare. După cum se vede în imaginile alăturate, relaxarea comerciantelor de semințe este maximă, ele vânzându-și marfa din poziția șezut, direct de pe bordurile străzii și de pe treptele teraselor barurilor din Centrul orașului.

(A. Borigenu)